Amerika koerst op recessie af, wat betekent dat voor bitcoin?

Net als vele andere economen, verwacht Joe Davis van Vanguard dat de Verenigde Staten in 2023 een recessie te wachten staat. Net als zijn collega’s verwacht Davis echter dat het niet om een zware recessie gaat. David noemt het zelfs een “Zoom-recessie”, waar vooral de techbedrijven die profiteerden van COVID-19 last van krijgen.

Powell gelooft het niet

Overigens wil de Amerikaanse Federal Reserve nog helemaal niets weten van een recessie in 2023. Voorzitter Jerome Powell claimt dat het land de komende periode een “redelijke” economische groei en toename van de werkloosheid te wachten staat.

Die toename van de werkloosheid is nodig voor de Federal Reserve om de inflatie onder controle te krijgen. Hoe minder mensen kunnen uitgeven, hoe meer de inflatie zal afkoelen. “Ik denk niet dat dit kwalificeert als een recessie”, zo luidt het commentaar van Powell op de cijfers die zien op de Amerikaanse economie.

Dat neemt niet weg dat de vooruitzichten niet heel sterk zijn. De Federal Reserve verwacht voor 2023 een groei van een half procent en een stijging van de werkloosheid die betekent dat er straks 1,6 miljoen mensen hun baan verliezen in de Verenigde Staten.

Dat zijn getallen die behoorlijk klinken als een recessie, maar daar wil de Federal Reserve op dit moment dus nog helemaal niets van weten. De meeste economen zetten volgens Reuters echter in op een milde recessie voor 2023.

Wat betekent dat voor bitcoin?

In principe zou dit de eerste keer zijn dat bitcoin een wereldwijde recessie meemaakt. Bitcoin is in 2009 geboren als kindje van de mondiale financiële crisis en is een reactie geweest op het traditionele financiële systeem. De centralisatie van macht en daarmee de centralisatie van het risico maken het traditionele financiële systeem extreem kwetsbaar.

Bitcoin staat daar in feite helemaal los van, als je het op de juiste manier gebruikt. Dat laatste is voor sommige mensen helaas nog een lastige klus. Maar goed, wat betekent het voor bitcoin als we in 2023 een recessie tegemoet gaan? Dat is op dit moment heel lastig te zeggen.

Men vergelijkt bitcoin vaak met goud. Het blinkende edelmetaal doet het historisch gezien goed als de pleuris uitbreekt en mensen uit risico-assets vluchten. Het is echter nog maar de vraag of investeerders bitcoin op dezelfde manier behandelen als goud in een recessie.

We hebben het immers nog nooit meegemaakt, waardoor het ook goed zou kunnen dat de vlucht naar goud ontstaat en dat bitcoin achterblijft. Op voorhand is het heel moeilijk te voorspellen, wat misschien juist een nadeel is voor bitcoin, omdat mensen eerder geneigd zijn te kiezen voor de relatieve zekerheid en geschiedenis van goud.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....