‘700 miljoen dollar verduisterd bij obscure beurs Bitzlato’

385 totale weergaven
misdaad

De Amerikaanse autoriteiten hebben een einde gemaakt aan cryptobeurs Bitzlato. De grootaandeelhouder en medeoprichter is gearresteerd ter verdenking van het verwerken van honderden miljoenen dollars aan illegale fondsen.

Cryptoplatform

De beurs Bitzlato is in Hong Kong geregistreerd en helemaal geen bekende naam in de space. Toch achtte het Amerikaanse ministerie van Justitie het nodig om de zaak vol bravoure aan te kondigen in een livestream (zoals dat overigens wel vaker gebeurt). Alle details zijn overigens ook terug te vinden in een persverklaring.

De Russische staatsburger Anatoly Legkodymov is gisteren in Miami gearresteerd. Hij zou de exploitant zijn geweest van de beurs. Het was "een hightech financieel centrum dat zich richtte op bekende boeven", zo verklaart een ambtenaar van het Department of Justice (DOJ).

Samen met het Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) van het Amerikaanse ministerie van Financiën en ook samen met buitenlandse autoriteiten is er een einde gemaakt aan Bitzlat. Ze zouden naar verluidt de anti-witwasregels niet zo nauw hebben genomen. De man is tevens opgepakt.

Honderden miljoenen dollars

Het platform zou gelieerd zijn aan witwaszaken en de financiering van Russische illegale praktijken. Volgens de aanklagers heeft het bedrijf sinds 3 mei 2018 meer dan $4,5 miljard aan cryptotransacties verwerkt. $700 miljoen daarvan zouden te maken hebben met illegale transacties, waaronder ransomware betalingen.

Momenteel zit er nog $11.000 in de wallets van het bedrijf, zo is te lezen op Twitter. Het gaat hierbij echter wel om wallet-adressen waarvan bekend is dat ze aan Bitzlato toebehoorden.

Op de piek was dit nog $6 miljoen, terwijl er gisteren nog zon $670.000 is verplaatst. Op Twitter gaan geruchten rond dat dit bedrag in beslag is genomen.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!