Amerikaan sluist $1,5 miljoen weg via Bitcoin en moet nu 5 jaar brommen

1109 totale weergaven

Een man uit Richardson is schuldig bevonden voor het illegaal exploiteren van een cryptobedrijf. Hij wisselde fiatgeld om naar cryptocurrency’s, en dat deed hij zonder vergunning. Dat maakt Prerak Shah, de Amerikaanse procureur voor het noordelijke district van Texas, bekend.

Geld wegsluizen

Het gaat om Mark Alexander Hopkins, 42 jaar oud. Hij noemt zichzelf ook wel “Doctor Bitcoin“. Dinsdag is hij schuldig bevonden voor het runnen van een money transmitting business, zonder vergunning. Op 29 juli 2021 werd hij aangeklaagd voor deze zaak.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

“De beklaagde negeerde de federale wet en maakte het mogelijk dat fraudeurs Bitcoin konden gebruiken om onder de radar van wetshandhaving te opereren. We zijn vastbesloten om de Bitcoin markt te ontdoen van iedereen die op deze manier criminelen helpt om illegale winsten in cryptowallets te krijgen.”

Volgens de documentatie heeft Hopkins toegegeven dat hij een bedrijf had dat tegen betaling Amerikaanse dollars in cryptovaluta omwisselde. Het ging daarbij voornamelijk om bitcoin (BTC). Hij stuurde vaak gewoon bitcoin naar de wallets van klanten, zonder extra stappen te ondernemen om de herkomst van het geld te verifiëren.

Geen verificatie

Volgens de gerechtelijke documenten identificeerde een klant zich september 2019 als “M.H.” Deze man wilde Amerikaanse dollars om laten zetten in BTC. Het geld dat meneer Hopkins ontving van M.H. kwam voort uit een oplichting, die hij samen met een kompaan in Nigeria runde.

Hopkin beloofde om niet in de zakelijke details van M.H te gaan graven, waar hij dat wel had moeten doen. Hij vertelde de man wel hoe hij bepaalde vereisten omtrent rapportages kon omzeilen, door deposito’s onder $9.500 te houden. Ook vroeg hij de man om een nepverhaal aan te houden omtrent de fiatbetalingen:

“Ik ben opgezet als een marketingbedrijf, dus vertel ze dat je betaalt voor een marketingcampagne.”

In de loop van ongeveer een jaar deed Hopkins zo’n 37 transacties met M.H. In totaal is er op deze manier tussen de $550.000 en $1,5 miljoen weggesluisd.

Volgens de aanklager had de Amerikaan geen vergunning om deze gelduitwisselingen te doen. Hij hield zich niet aan de federale wetten, die eisen dat men namen, geboortedatum en adresgegevens van klanten verifieert. Als gevolg hiervan staat Hopkins nu een gevangenisstraf van vijf jaar te wachten.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmisdaad
Je hebt geen geld om te laten zien geselecteerd