Politie China arresteert 1.100 personen vanwege fraude met cryptovaluta

China treedt hard op tegen witwasactiviteiten. In een zaak die te maken heeft met telecomfraude heeft de politie meer dan 1.000 mensen opgepakt. En het zal je niet verbazen: ze gebruikten hiervoor cryptovaluta.

Witwassen en fraude

Het is alweer de vijfde (schoonmaak)ronde die de politie in touw heeft gezet om fraudeurs aan te pakken. De zaak staat ook wel bekend als de “Operation Card Breaking”.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Landelijk wordt er hardhandig opgetreden tegen witwasactiviteiten die verband hebben met telecomfraude in China. Ze gebruikten cryptocurrency’s om de wet te omzeilen en geld wit te wassen.

In een verklaring op het WeChat-account van het ministerie van Openbare Veiligheid schrijven de autoriteiten meer over de mega-actie. Ze zouden in totaal meer dan 1.100 mensen hebben gearresteerd. Ook hebben ze naar verluidt een einde gemaakt aan 170 criminele organisaties.

Telecomcriminelen gebruiken valse of gestolen simkaarten om hun geld wit te wassen via het traditionele banksysteem. Ook proberen ze met in beslag genomen bankrekeningen geld rond te sluizen. Het is echter steeds moeilijker geworden sinds de Chinese politie het toezicht op commerciële banken en zwarte markten voor simkaarten en bankrekeningen heeft verscherpt.

Invallen

De Chinese politie houdt om deze reden dus ook de bitcoin markt in de gaten, om zo de oplichters op te sporen. Het zou gaan om een aantal witwasmisdrijven in 23 provincies en regio’s in China. Onder andere locaties in Peking en de provincies Hebei en Shanxi zijn binnengevallen.

De Raad van State riep in oktober 2020 op om hard op te treden tegen telecomfraude. De Chinese politie startte toen met deze Operation Card Breaking. Volgens het ministerie van Openbare Veiligheid zijn er hierdoor al meer dan 311.000 mensen gearresteerd en 15.000 criminele organisaties opgedoekt.

Vorig jaar werden de directeurs van bitcoin beurzen Huobi en OKEx lange tijd vastgehouden door de politie. Mogelijk dat dit ook te maken had met deze gigantische zaak. Doordat Star Xu van OKEx zonder pardon werd opgesloten, moest OKEx enkele weken haar opnames stopzetten.

Ook Jiawei Zhu van Huobi zat in hechtenis, net als Dong Zhao, een van de bekendste OTC-handelaren uit het land. Het is niet bekend gemaakt om welke cryptovaluta het ging. Bekend is dat Tether erg populair is in het land.

Bitcoin

Je zou met de vinger kunnen wijzen naar Bitcoin (of een van de andere cryptovaluta), omdat het deze misdaden faciliteert. Echter treft de cryptomarkt geen blaam: het is een neutraal betaalmiddel dat niet discrimineert of censureert.

In een land als China is deze financiële vrijheid en privacy juist extra welkom. Het is een feit dat bitcoin voor íedereen werkt, en dus ook voor ‘criminelen’ die hier wat mee willen doen. Je zou het als volgt kunnen zien: men gebruikt een mes zowel om een boterham mee te smeren, maar ook als moordwapen. Het is slechts een middel.

Bitcoin is net zo goed een middel, maar dan een nieuw (betaal)middel waar we nog mee moeten leren omgaan. Het is transparant en daardoor zijn geldstromen met blockchain analyse vaak goed te volgen. Zo haalde de FBI afgelopen week nog enkele miljoenen dollars terug van hackers van gijzelingssoftware.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Chinamisdaad