Teleurstellend Amerikaans banenrapport: Kan de Bitcoin koers hierop stijgen?”

2212 totale weergaven
amerika fed

Het Amerikaanse banenrapport over de maand augustus is teleurstellend. Analisten verwachten dat de Amerikaanse centrale bank moet ingrijpen en de rente gaat verlagen op 18 september. Dat is gunstig voor risicobeleggingen zoals bitcoin en crypto. De koers van BTC stijgt direct.

Amerikaans banenrapport

De “Non-Farm Payrolls” (NFP) is het totaal aantal banen aan dat in de afgelopen maand is gecreëerd in alle sectoren, behalve in de landbouw, overheidsbanen, huishoudelijke banen en banen bij non-profitorganisaties. Deze gegevens worden elke maand vrijgegeven door het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics. Het cijfer is een cruciale indicator van economische activiteit en de financiële markten kijken er reikhalzend naar uit. ​

In de maand augustus kwamen er 142.000 nieuwe banen bij. Analisten anticipeerden op een groei van 161.000.

Augustus is wel een betere maand dan de maand juli, toen er sprake was van een zwakkere groei van 114.000 banen. Het werkloosheidscijfer komt uit op 4,2 procent, wat ook verwacht is. In juli lag het nog op 4,3 procent. Deze Nederlandse crypto analist merkt op dat de cijfers tegenvallen.

 

 

Nu het banencijfer tegenvalt, neemt de kans toe dat de Federal Reserve de rente agressief gaat verlagen. Een steekproef onder futurehandelaren in Fed rates laat zien dat er een 55 procent kans is op een 50 procents renteverlaging op 18 september. 45 procent denkt dat er een renteverlaging van 25 procent komt.

Bitcoin prijs

De markt reageert direct op het nieuws. Het rendement op tienjarige Amerikaanse staatsobligaties daalt snel, omdat die minder in trek komen als de rente lager wordt. Andersom laten goud en ook bitcoin nu al een licht stijgende lijn zien. Op moment van schrijven is de bitcoin prijs omhoog gegaan richting de 57.000 dollar.

Voorafgaand aan de aankondiging waren de verwachtingen redelijk laag gespannen, maar de dalende trend kan dus omkeren door het nieuws.

Ook Decode doet een duit in het zakje en ziet bitcoin verder dalen zodra het 56.000 dollar level breekt, iets wat inmiddels zich zijn post is gebeurd.

Sommigen kijken daarom alvast al uit naar de maand oktober. Ook wel Uptober genoemd, omdat bitcoin het traditioneel goed doet in deze maand. Sowieso is het laatste kwartaal historisch gezien het beste kwartaal vor BTC en ook crypto. Hoewel de geschiedenis zich niet altijd herhaalt, kan een lagere rente BTC wel weer een zetje in de goede richting geven. Met een lagere rente is het goedkoper lenen en zijn handelaren bereid om meer risico te nemen en ook risicovollere beleggingen aan te gaan. Dat is in het voordeel van BTC en crypto. Zodra de rente hoger ligt, vluchten handelaren naar de dollar en Amerikaanse staatsobligaties.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...