Amerikaans Senator Ted Cruz gebruikt Canadese onrust om bitcoin te promoten

Republikeins Senator Ted Cruz heeft tijdens zijn Conservative Political Action Conference (CPAC) speech op vrijdag een pleidooi voor bitcoin gehouden. Cruz geeft aan dat de decentrale aard van bitcoin belangrijk kan zijn voor de toekomst van de wereld.

De politicus is een fan van bitcoin omdat het vanwege die decentralisatie niet gecontroleerd kan worden door overheden of andere machtige entiteiten. Als voorbeeld haalde hij de huidige situatie in Canada aan, waar de overheid spoedwetten heeft ingezet om het COVID19-vrijheidskonvooi een hak te zetten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Links haat bitcoin omdat ze het niet kunnen controleren

De Canadese overheid heeft financiële instellingen en banken gevraagd om de rekeningen van protestanten te bevriezen en crypto-exchanges verzocht hetzelfde te doen. Nunchuck, een aanbieder van een non-custodial wallet, heeft hier op geheel eigen wijze op gereageerd. Die reactie ging uiteindelijk viraal en bereikte ook Ted Cruz.

Nunchuck vroeg in hun reactie op de Canadese overheid om beter onderzoek te doen naar non-custodial wallets en private keys. Waarbij ze aangaven geen controle te hebben over de fondsen van hun gebruikers en eigenlijk alleen maar een e-mailadres hebben.

Ted Cruz noemt de reactie van Nunchuck op de Canadese overheid “spectaculair” en besprak daarna ook de beslissing van de Chinese overheid op bitcoin te verbieden als voorbeeld dat bitcoin niet onder de duim te houden is. Hiermee sluit Cruz zich aan in een lange rij van Amerikaanse politici die bitcoin openlijk steunen.

Niet iedereen is blij met de uitspraken van Cruz

Niet de gehele bitcoin-gemeenschap is echter blij met de uitspraken van Ted Cruz die hiermee bitcoin een politieke kleur probeert te geven. In principe is bitcoin een neutrale technologie die door iedereen gebruikt en ingezet kan worden. In theorie kan Oekraïne bitcoin gebruiken om fondsen op te halen voor steun tijdens de oorlog en kan Rusland het gebruiken om eventuele sancties van het Westen te omzeilen.

Binnen de bitcoin-gemeenschap heerst het gevoel dat Cruz zijn bitcoin kennis vooral gebruikt om zieltjes te winnen en benadrukken ze dat bitcoin a-politiek is. Uiteindelijk is bitcoin een stuk gereedschap dat door iedereen gebruikt kan worden op de manier waarop het voor hem of haar waarde oplevert.

Hoewel de meeste politici bitcoin gebruiken voor hun campagnes, zijn er ook politici in de Verenigde Staten die daadwerkelijk de regels willen aanpassen op bitcoin. Denk bijvoorbeeld aan de burgermeester van Miami, Francis Suarez en Senator Cynthia Lumis die bitcoin onderdeel van het systeem willen maken in de Verenigde Staten.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....