‘Amerikaanse ambtenaren die bitcoin hebben mogen niet meewerken aan cryptobeleid’

Het Amerikaanse Office of Government Ethics komt vandaag met een opmerkelijke maatregel. Overheidsmedewerkers die cryptovaluta hebben mogen volgens hen niet meer meewerken aan beleid dat te maken heeft met cryptvaluta.

Regels voor bitcoiners

Het Ethiekbureau is bang dat de blootstelling van de ambtenaren invloed kan hebben op hun werk. Een van de dingen die ze noemen is "dat de werknemer dingen weet die direct of een voorspelbaar effect hebben op de waarde van de cryptovaluta". De Britse bitcoiner Mollie White breekt het nieuws in een twitterdraadje.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

"Cryptocurrency's en stablecoins voldoen niet aan de definitie van 'openbaar verhandelde effecten' en vallen buiten de vrijstellingen. Dit geldt zelfs als individuele cryptocurrency's of stablecoins effecten zijn voor doeleinden van de federale of staatseffectenwetten."

De richtlijn geldt voor een hele groep overheidsmensen; van centrale bankiers bij de Fed, tot het ministerie van Financiën tot federale bureaus.

In het document is uitgeengezet hoe het zit met bitcoinfondsen, die worden gezien als een sectorfonds, tegenover 'diversified funds':

"Mutual funds with a stated purpose of investing broadly in companies that would benefit from or use blockchain technology, on the other hand, are considered diversified funds."

Ook beschrijven ze voorbeelden van grijs gebied omtrent investeringen in bitcoin mining bedrijven of blockchainfondsen.

Ironisch genoeg geldt deze regel niet voor Amerikanen die dollars aanhouden en tegelijkertijd betrokken zijn voor het (monetaire) beleid van deze wereldreservevaluta.

Regels voor beleidsmakers

Politici in de Verenigde Staten moeten al wel aangeven welke activa ze bezitten. Zo is bekend dat Republikein en senator Cynthia Lummis flink wat bitcoin bezit. Anderzijds is er flink wat humor ontstaan omtrent het aandelenportfolio van Nancy Pelosi.

Door de Stop Trading on Congressional Knowledge Act of 2012 moeten alle congresleden binnen 45 dagen na aankoop hun financiële transacties delen. Het bezit van bitcoin had weinig consequenties. Tot nu, gezien het Office of Government Ethics pleit om deze personen buiten te sluiten van het opstellen van nieuwe regelgeving.

In Nederland liet SP'er (en een van de weinig uitgesproken bitcoin-kennende politici) Mahir Alkaya al eens weten géén bitcoin te bezitten om neutraal het debat te kunnen voeren.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!