Senator Lummis verdedigt haar bezit van Bitcoin als beleidsmaker
Bitcoin (BTC) is een veel besproken onderwerp. Zeker politici hebben zich de laatste jaren vaak (negatief en positief) uitgelaten over bitcoin. De Amerikaanse senator Cynthia Lummis kwam al vroeg naar buiten als een voorstander van bitcoin. Zij vindt dat ze als beleidsmaker prima bitcoin kan hebben, zonder gemengde belangen te krijgen.
Lummis geeft in een interview met NBC News uitleg: “Ik heb ook koeien, koeien zijn goederen. Net als bitcoin.” In haar ogen is er geen spraken van belangenverstrengeling.
Zij ziet bitcoin als een gegeven, als iets voor iedereen. De meeste politici hebben bijvoorbeeld ook een hypotheek of andere financiële producten/beleggingen.
Bitcoin & Lummis
Lummis kocht naar eigen zeggen in 2013 al haar eerste bitcoin. De prijs lag toen rond prijspunten als $330. Ze is al jaren voorstander van bitcoin en maakt zich in haar staat Wyoming hard voor de industrie. Naar verluidt kocht de 67-jarige wetgever voor het eerst bitcoin in 2013, toen de prijs ongeveer rond de $350 stond.
De interviewer vraagt: “Is er dan geen spraken van belangenverstrengeling?” Lummis geeft uitgebreid antwoord: “Moet ik mijn koeien verkopen omdat ze handelswaar zijn en nu zit ik in de Bankcommissie die mogelijk een relatie heeft met de Commodity Futures Trading Commission, of zijn er wetten in het Congres die de marketing of eigendom beïnvloeden van vee?”
Als senator in de VS moet je altijd netjes elke aankoop en verkoop opgeven. Denk aan aandelen, futures of andere financiële producten. Of iedereen zich altijd netjes aan de regels houdt is overigens wel de vraag.
“Ik kocht mijn eerste drie Bitcoins voor $330 per stuk”, zegt Lummis. “Het is nu een markt van $ 1,8 biljoen. Er zijn 17.000 tot 18.000 cryptocurrency’s. Dit is dus een zeer grote markt.” De politica uit Wyoming ziet zichzelf als niets meer dan een zandkorrel in de groeiende industrie.
Amerika en bitcoin
De Verenigde Staten speelt een opvallende rol in de wereld van bitcoin. Aan de ene kant staat de Amerikaanse dollar. Die nog altijd dienst doet als wereldreservemunt. Maar die positie lijkt langzaam maar zeker af te brokkelen. Aan de andere kant heb je mensen die vinden dat de VS open moet staan voor bitcoin.
Bitcoin werd gelanceerd met een simpel doel: het proces van geldcreatie weghalen bij centrale banken of beleidsmakers. Daarmee staat het haaks op het runnen van een munt als de dollar.
Politici als Lummis maken gretig gebruik van het onderwerp in hun politieke campagnes. Maar ook in het beleid zien we dingen terug. Verschillende Amerikaanse staten proberen op hun eigen manier bitcoinbedrijven (en daarmee kapitaal) aan te trekken. Lummis is een senator uit Wyoming. Daar is het beleid onder ander gericht op