Amerikaanse autoriteiten raden oude risicobeheerprincipes aan voor crypto-liquiditeit

Banken en andere kredietverstrekkers in de wereld van bitcoin krijgen advies van drie belangrijke Amerikaanse organisaties.

Drie federale Amerikaanse agentschappen, het Board of Governors van de Federal Reserve, de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) en het Office of the Comptroller of the Currency (OCC), hebben in een gezamenlijke verklaring banken gewaarschuwd. Ze raden iedereen aan om bestaande risicobeheerprincipes toe te passen bij het beoordelen van liquiditeitsrisico’s met betrekking tot crypto-activa.

De verklaring richt zich met name op de onvoorspelbare aard van deposito-in- en -uitstroom. In piektijden (bij paniek, grote dalingen of stijgingen) zien we vaker liquiditeitsproblemen. Niet alleen bij beurzen of brokers, maar ook bij banken of andere financiële instellingen binnen de industrie.

Het hele gezamenlijke statement is hier te vinden.

Het document benadrukt specifiek de liquiditeitsrisico’s die samenhangen met deposito’s die zijn geplaatst door crypto-gerelateerde entiteiten. Ze waarschuwen specifiek voor reserves in bijvoorbeeld stablecoins. De naam doet vermoeden dat ze heel stabiel zijn, maar de geschiedenis leert dat (met name de kleinere namen) snel tot wankelen kunnen worden gebracht.

Het advies van de federale agentschappen aan banken is om actief toezicht te houden op deze liquiditeitsrisico’s en effectief risicobeheer en -controle toe te passen op cryptobedrijven.

De verklaring benadrukt vier belangrijke aanbevelingen voor effectief risicobeheer door banken:

  • Zorgvuldige due diligence en monitoring van crypto-activa
  • Opname van liquiditeitsrisico’s
  • Beoordeling van onderlinge verbondenheid tussen crypto-aanbiedingen 
  • Begrip van de directe en indirecte oorzaken van stortingen

In de praktijk betekent dit (mogelijk) scherpere controles op deals of transacties die te maken hebben met bitcoin en aanverwanten.

Lees meer over:
AmerikaBitcoin nieuws

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...