Amerikaanse bankgiganten gaan samenwerken aan pilot voor digitale dollar

1020 totale weergaven

Het Innovation Center van de Federal Reserve Bank of New York gaat een pilot doen voor centrale bankengeld. Samen met een grote groep banken wordt er een 12-weekse pilot gestart om een proof-of-concept te lanceren. Samen willen ze stappen maken wat betreft de ontwikkeling van Central Bank Digital Currency’s (CBDC).

Centrale bankengeld

In een aankondiging van 15 november schrijft de New York Fed dat ze de haalbaarheid onderzoeken van een “interoperabel netwerk van digitaal particulier geld van centrale banken en digitaal geld van commerciële banken, dat werkt op een gedeeld multi-entity gedistribueerd grootboek.”

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Simpel gezegd: een netwerk waar zowel centrale commerciële banken gebruik van kunnen maken voor betalingen van de digitale dollar.

Er zullen een aantal grote jongens uit de financiële wereld meedoen, zoals BNY Mellon, Citi, HSBC, Mastercard, PNC Bank, TD Bank, Truist, U.S. Bank en Wells Fargo.

Ze zullen tokens gaan uitgeven, transacties doen en afwikkelingen met gesimuleerde centrale bankreserves doen. Uiteraard komt ook het thema ‘regulering’ voorbij.

“De proof-of-concept zal tokens simuleren die 100% fungible en inwisselbaar zijn voor andere vormen van geld.”

Per von Zelowitz, directeur van NYIC, schrijft:

“De NYIC kijkt ernaar uit om met de bank community samen te werken om onderzoek te doen naar de tokenisatie van activa en de toekomst van financiële marktinfrastructuren in de VS te bevorderen naarmate geld en bankieren evolueren.”

Stablecoins en andere valuta

De pilot staat in het teken van “technische haalbaarheid, juridische levensvatbaarheid en zakelijke toepasbaarheid”. Uiteraard komen termen zoals ‘distributed ledger technology’ voorbij, net als ‘regulated liability network’.

De NY Fed deelt dat het project “mogelijk kan worden uitgebreid tot transacties met meerdere valuta en gereguleerde stablecoins.”

In Europa is iets soortgelijks aan de gang. De Europese Centrale Bank heeft echter hulp ingeschakeld van Amazon, naast die van een Spaanse, Italiaanse en Franse bankgroep.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, of volg het nieuws via de mobiele Android Nieuws app of iOS Nieuws app, blijf op de hoogte en mis niets!

Lees meer over:
AmerikaBitcoin nieuwsCBDC