Amerikaanse belastingdienst: opbrengsten uit staking is belastbaar inkomen

Opbrengsten uit staking ziet de Amerikaanse belastingdienst als inkomsten voor belastingen. Dat stelt de Internal Revenue Service (IRS) in een schrijven (PDF).

Volgens de IRS kan “de reële marktwaarde van de ontvangen staking-opbrengsten worden opgenomen in het bruto-inkomen van de belastingbetaler”. De reële marktwaarde wordt bepaald op het moment dat men deze staking-opbrengsten ontvangt. Ze tellen voor dat belastingjaar mee in de aangifte.

De update van de IRS komt niet op een verrassend moment, want de instanties in Amerika hebben hun pijlen gericht op cryptobeurzen in het land.

Een federale rechtbank heeft in juli ook bepaald dat Kraken de IRS account- en transactie-informatie moet verstrekken.

Staken ligt ook aan de basis van de rechtszaak van de SEC tegen Coinbase, de grootste cryptobeurs in de VS. De SEC beweert dat de stakingsproducten van het bedrijf zijn te beschouwen als een zogenaamd investeringscontract volgens Amerikaans recht, en dat de beurs zijn staking-als-dienstverlening niet heeft geregistreerd.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...