Amerikaanse beurswaakhond geeft geen goedkeuring voor twee Bitcoin ETF’s

Het is weer zover. De Securities and Exchange Commission heeft opnieuw twee voorstellen voor een bitcoin exchange-traded fund (ETF) afgewezen. Daarmee gaat de SEC door met hetgeen ze al jaren doen.

Bitcoin ETF

De aanvragen waren ingediend door NYDIG en Global X. Beide bedrijven willen een fonds lanceren dat is gedekt door bitcoin die uit de spotmarkt wordt opgekocht. Er zijn al wel bitcoin ETF’s in de Verenigde Staten goedgekeurd, maar deze zijn gebaseerd op futurecontracten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Al jaren lang wijst de SEC de aanvragen van tientallen bedrijven af. Ook nu weer, met de welbekende argumentatie:

“Het gebrek aan opties om surveillance en toezicht te delen met de beurswaakhond en daarnaast de mogelijke fraude of manipulatieve praktijken die niet kunnen worden voorkomen.”

“Dit bevel keurt de voorgestelde indiening af”, zo schrijft de SEC over de indiening van NYDIG. Dit bedrijf heeft een goede naam onder traditionele partijen zoals banken en kredietmaatschappijen. Als New York Digital Investment Group werken ze al jaren aan bewaardiensten voor bitcoin van klanten.

“De Commissie concludeert dat NYSE Arca niet voldoet aan haar last onder de Exchange Act en de Rules of Practice van de Commissie, om aan te tonen dat het voorstel in overeenstemming is met de vereisten van Exchange Act Section 6(b)(5).”

“Daarbij in het bijzonder de vereiste dat de regels van een nationale effectenbeurs zijn ‘ontworpen om frauduleuze en manipulatieve handelingen en praktijken te voorkomen’ en ‘om investeerders en het algemeen belang te beschermen’.”

Manipulatie?

De SEC heeft als kerntaak om door regulering beleggers te beschermen. Ze achten de bitcoinmarkt als gevaarlijk en denken dat het verkeerd kan uitpakken als te veel mensen te makkelijk in deze activaklasse kunnen investeren.

Intussen staan de eigenaars van het populairste alternatief (namelijk het trustfonds van Grayscale) wél zo’n 30% onder water. Er is een negatieve premium op de GBTC-aandelen ten opzichte van de spotmarkt. Hier laat de SEC zich echter niet over uit, terwijl het de mogelijke oplossing (namelijk een spotmarkt ETF) niet wil goedkeuren.

Grayscale wil heel graag deze trust omtoveren naar een ETF. Ook hier stak de SEC vooralsnog een stokje voor. Het besluit over de aanvraag van NYDIG werd in januari al uitgesteld, en is nu dus helemaal van tafel.

In de herfst van 2021 gaf het wel toestemming voor een aantal op futures gebaseerde bitcoin ETF’s. Buiten de Verenigde Staten zijn er al wel tal van spotmarkt ETF’s. Zowel in Canada, Brazilië, Dubai en ook in Europa kun je al via dit soort fondsen blootstelling vinden in bitcoin.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsETFNYDIG