SEC stelt besluit over Bitcoin ETF van Grayscale uit

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft haar beslissing over de aanvraag van Grayscale voor een Bitcoin ETF wederom uitgesteld. Opnieuw is de beurswaakhond bezorgd over marktmanipulatie, liquiditeit en transparantie.

Bitcoinfonds

Grayscale biedt al jaren een bitcoinproduct aan. De digitale vermogensbeheerder is de aanbieder van het Grayscale Bitcoin Trust (GBTC). In totaal zit er momenteel $26 miljard aan bitcoin in.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Grayscale heeft het streven om hun trustfonds om te zetten naar een spot-ETF. Deze term staat voor een exchange traded fund. Ten opzichte van een Trust heeft dit enkele voordelen.

De SEC steekt hier vooralsnog een stokje voor. Volgens de beurswaakhond voldoet de aanpak van Grayscale niet aan normen om fraude en opzettelijke manipulatie te voorkomen.

De commissie heeft om commentaar gevraagd gevraagd. Geïnteresseerde partijen hebben 21 dagen de tijd gegeven om schriftelijke reacties in te dienen. In december 2021 stelde de SEC een besluit over Grayscale ook al uit.

Premium

Wat betreft het argument van ‘bescherming van investeerders’ krijgt de SEC veel kritiek vanuit de bitcoincommunity. Momenteel zijn de aandelen van GBTC te koop met een korting van maar liefst 25%. Of anders gezegd: een negatieve premium van 25%.

Een jaar geleden was deze premium nog om en nabij de 0%. Daardoor hebben GBTC-bezitters 25% aan potentiële exposure verloren (ten opzichte van de bitcoinprijs) als ze een jaar geleden GTBC kochten.

SEC stelt besluit over Bitcoin ETF van Grayscale uit

De SEC heeft wel Bitcoin Futures ETF goedgekeurd. Zogezegd zijn deze gekoppeld aan futurecontracten bij de CME. VanEck, ProShares en Valkyrie hebben allemaal dit type Strategy ETF in de markt staan. Maar spot-ETF’s zijn vooralsnog telkens afgekeurd.

Eerde stelde de SEC ook al een besluit over een fondsaanvraag van NYDIG uit tot maart 2022.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsETF