Amerikaanse, Britse en Nederlandse autoriteiten bundelen krachten om de strijd van Oekraïne tegen crypto criminaliteit te versterken

De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Nederland werken samen om Oekraïense wetshandhavingsinstanties te ondersteunen bij het aanpakken van de toenemende incidentie van crypto criminaliteit binnen de natie.

“De training, die virtueel is aangeboden, voorziet de Oekraïense wetshandhaving van tools om witwassen van geld te bestrijden, frauduleuze cryptocurrency-transacties te analyseren en de effectiviteit van forensisch onderzoek naar blockchain te verbeteren,” zo is in de verklaring te lezen.

Oekraïense autoriteiten bestrijden crypto criminaliteit

Volgens een recente verklaring werkt de Criminal Investigation (CI) van de Amerikaanse Internal Revenue Service samen met de Nederlandse Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) en de Britse His Majesty’s Revenue and Customs (HMRC).

Dit heeft tot doel Oekraïense wetshandhavers te helpen bij het aanpakken van crypto- en blockchain-fraude. Ongeveer 40 Oekraïense wetshandhavingsambtenaren namen deel aan hun tweede ronde van virtuele training gericht op het traceren van blockchain.

Deze sessie bouwt voort op de training in mei tussen CI en Chainalysis, die gericht was op cyberbeveiliging voor Oekraïense autoriteiten. Voor de laatste sessies hebben deze instanties de krachten gebundeld met blockchain-analysebedrijven CipherTrace en BlockTrace.

Ondertussen benadrukt de verklaring dat CI momenteel 30 lopende onderzoeken naar sancties uitvoert. Door echter zijn internationale partners, zoals Oekraïne, op te leiden, stelt het autoriteiten in staat om hun efficiëntie bij het uitvoeren van onderzoeken naar criminaliteit te verbeteren.

Aan de andere kant onthult Chainalysis-gegevens dat het aandeel van alle crypto-activiteiten gekoppeld aan illegale activiteiten bijna verdubbelde van 0,12% in 2021 tot 0,24% in 2022.

Amerikaanse, Britse en Nederlandse autoriteiten bundelen krachten om de strijd van Oekraïne tegen crypto criminaliteit te versterken
Aandeel illegale cryptotransacties. bron: Chainalysis

Toename van crypto criminaliteit in Oekraïne

De Amerikaanse Federal Bureau of Investigation (FBI), in samenwerking met Oekraïense autoriteiten, heeft onlangs actie ondernomen om verschillende cryptobeurzen die verdacht zijn van witwassen van geld, stop te zetten.

Op 5 mei hebben de FBI en de Oekraïense autoriteiten opgetreden tegen negen cryptoplatforms die de wet overtreden. Vervolgens noemden de autoriteiten de uitgebreide betrokkenheid van de beurzen bij het witwassen van geld als de voornaamste reden voor het onderzoek.

Dit volgt op de ontdekking van een groot piramidespel in Oekraïne. Het opereerde onder het voorwendsel van een investeringsproject genaamd “Life is Good.” Als gevolg daarvan boden de oplichters naar verluidt slachtoffers de mogelijkheid om investeerders te worden en beloofden ze snelle groei van hun kapitaalinvesteringen.

Volgens de autoriteiten hebben de vermeende oplichters meer dan duizend slachtoffers bedrogen en bijna $40 miljoen verdiend.

Lees meer over:
criminaliteitcryptooekraine

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...