Bitcoin blaast voorbij zijn all-time high in Argentinië

Bitcoin steeg in de afgelopen twee jaar met 150 procent in Argentinië, maar met een inflatie van 300 procent voor de Argentijnse pesos is dat nog steeds geen fantastisch resultaat te noemen. Argentinië worstelt al decennia met hyperinflatie als gevolg van populistische politici die enorme overheidstekorten hebben veroorzaakt.

Bitcoin versus de Argentijnse peso

De bitcoin koers bij lokale Argentijnse beurzen is gestegen naar 19,6 miljoen Argentijnse pesos (ARS), terwijl het nog om 14,2 miljoen ging ten tijde van de all-time high in Amerikaanse dollars van november 2021.

Ondanks de daling van 61,5 procent van de all-time high van 69.000 dollar, zitten investeerders in Argentinië dus nog altijd op een winst van 38 procent als zij hun resultaten meten in de lokale valuta.

Bitcoin blaast voorbij zijn all-time high in Argentinië

Vreemd genoeg hangt de bitcoin koers in Argentijnse pesos ook nog af van de plek waar je kijkt. ALs je bijvoorbeeld naar Google gaat komt er een heel ander resultaat uit (9,3 miljoen pesos per bitcoin).

Dat heeft te maken met het feit dat de Argentijnse centrale bank een “officiële wisselkoers” aanhoudt die het gebruikt voor alle overheidstransacties alsook voor import en export.

In werkelijkheid gaat bitcoin dus voor ongeveer het dubbele over de toonbank in Argentinië.

Waarom doet de Argentijne overheid dit?

De Argentijnse centrale bank probeert op deze manier de eigen valuta een boost te geven, om zo de economie te stabiliseren en de kapitaalvlucht te beperken. Op deze manier probeert de Argentijnse overheid het kopen van buitenlandse valuta duurder te maken, al zullen er alsnog mensen zijn die deze verkapte belasting voor lief nemen en het land (met hun kapitaal) proberen te ontvluchten.

Een oplossing voor de lange termijn is het echter niet, omdat de Argentijnse overheid dit sprookje niet altijd in leven kan houden. Bitcoin lijkt overigens ook nog geen oplossing, omdat de koers niet sneller gestegen is dan de inflatie in het land.

Waar de bitcoin koers met 150 procent steeg in twee jaar tijd, is de inflatie in diezelfde periode meer dan 300 procent geweest.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....