Amerikaanse consument enorm in de problemen, slecht nieuws voor bitcoin

Het jaar 2023 begon goed voor bitcoin, maar begint inmiddels behoorlijk saai te worden op het gebied van de koers. We hebben met de entree van BlackRock uiteraard gigantisch nieuws gehad, maar dat heeft voor de bitcoin koers nog weinig gedaan. De handelsvolumes blijven dalen en ook de liquiditeit neemt af.

Dat zou te maken kunnen hebben met de dalende financiële mogelijkheden voor Amerikaanse huishoudens.

Dalende liquiditeit Amerikaanse huishoudens

De onderstaande grafiek toont de liquiditeit (in het aantal dollars) van Amerikaanse huishoudens door de jaren heen. Zoals je kunt zien schoot die liquiditeit omhoog tijdens de COVID-19 periode en dat was natuurlijk ook de periode waarin bitcoin aan zijn bullrun naar 69.000 dollar begon.

Amerikaanse consument enorm in de problemen, slecht nieuws voor bitcoin

Als we de data van JPMorgan mogen geloven, dan daalt die excessieve liquiditeit van de Amerikaanse huishoudens met ongeveer 100 miljard dollar per maand. Dat zou betekenen dat deze in mei 2024 helemaal verdwenen is.

Amerikaanse consument enorm in de problemen, slecht nieuws voor bitcoin

Ook de bovenstaande grafiek van de Organization for Economic Co-operation and Development (OECD) toont hoe de huishoudens in verschillende grote economieën het met minder geld moeeten doen op dit moment.

De consument staat wereldwijd onder druk als gevolg van de renteverhogingen van centrale banken.

Aantal wanbetalingen in de lift

Dat de Amerikaanse consument het momenteel lastig heeft met zowel de inflatie als de hoge rentes op schulden, blijkt wel uit het aantal wanbetalingen. De onderstaande grafiek toont dat het aantal wanbetalingen op het hoogste niveau sinds 2012 staat voor creditcard-leningen.

Amerikaanse consument enorm in de problemen, slecht nieuws voor bitcoin

Wat betreft consumentenleningen gaat het om het hoogste niveau sinds 2020, maar dat komt vooral door de COVID-19 piek die we destijds zagen.

Met andere woorden, de Amerikaanse consument heeft steeds meer moeite om zijn schulden te voldoen en dat helpt bitcoin natuurlijk niet mee.

Bitcoin wordt gezien als de valuta van het volk en nu blijkt dat “het volk” bitcoin even niet meer kan betalen. Wat dat betreft is het helemaal niet vreemd om te zien dat de koers nu moeite heeft om zijn niveau vast te houden.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....