Amerikaanse rente drukt zwaar op bitcoin koers, correctie in aantocht?

Bitcoin Bearish

Als je het economische nieuws een beetje volgt, dan is het je ongetwijfeld opgevallen dat centrale banken (met de Amerikaanse centrale bank voorop) er een streng beleid op nahouden om de inflatie omlaag te drukken. Onderdeel van dat strenge beleid zijn renteverhogingen, die het duurder maken om geld te lenen, waardoor er minder nieuw kapitaal op de markt komt en dat drukt de koersen.

Nu blijkt uit een analyse van ARK Invest dat de Amerikaanse rente voor het eerst sinds 2009 boven de neutrale rente ligt. Wat betekent dat voor de bitcoin koers?

Voor het eerst sinds 2009

De Real Federal Funds Policy Rate (de effectieve Amerikaanse rente, zwarte lijn) is in de onderstaande grafiek voor het eerst sinds 2009 boven de neutrale rente (groene lijn) uitgekomen. Zoals je kunt zien leverde dat in het verleden regelmatig recessies op (grijze vlakken in de grafiek).

Amerikaanse rente drukt zwaar op bitcoin koers, correctie in aantocht?

De neutrale rente (Natural Rate of Interest, groene lijn) is de rente waarop de economie volgens de centrale bank niet gestimuleerd, maar ook niet beperkt wordt in zijn groei.

Nu zitten we dus op een niveau dat de marktrente hoger ligt dan die neutrale rente en we dus in een periode zitten dat de economie gehinderd wordt door de rente.

Het doel daarvan is natuurlijk om de inflatie onder de duim te krijgen, maar helaas voor ons als investeerders heeft dit ook gevolgen voor de koersen van financiële assets, waaronder die van bitcoin.

Wat betekent dit voor de bitcoin koers?

Voor de bitcoin koers is dit in principe bearish, omdat door de hoge rente de druk op het leenklimaat in negatieve zin toeneemt. Hierdoor is er minder kapitaal beschikbaar voor de economie, zal de economische groei terugvallen en is er simpelweg minder geld beschikbaar voor investeringen.

ARK Invest is om deze reden bearish over de bitcoin koers op de korte termijn. Als we inderdaad die recessie krijgen is dat helemaal geen gekke analyse.

Een recessie betekent immers dat de economie krimpt, dat mensen hun banen verliezen en op die momenten zie je dat men investeringen verkoopt om het hoofd financieel boven water te houden.

Ook de situatie waarin een recessie dreigt kan er al voor zorgen dat mensen extra voorzichtig zijn met investeren. In principe zien we dat momenteel ook terug in de bitcoin koers, die moeite heeft om het bullish momentum te herpakken.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....