Amerikaanse economie groeit harder dan verwacht, krijgen we geen recessie meer?

De Amerikaanse economie is in het tweede kwartaal van 2023 met 2,4 procent gegroeid en presteert daarmee sterker dan verwacht, mede ondersteund door een sterke arbeidsmarkt. Kan Amerika een recessie afwenden en wat betekent dat vervolgens voor de bitcoin koers? “Ondanks de campagne van de Federal Reserve om de economische groei te vertragen en de inflatie omlaag te drukken, is er nog geen recessie in zicht”, aldus Sung Won Sohn van de Loyola Marymount University in Los Angeles.

Voor nu raadt Sohn de Federal reserve aan om maar even te stoppen met het verhogen van de rente.

Amerikaanse economie beter dan verwacht

Het bruto binnenlands product (BBP) van de Verenigde Staten is het afgelopen kwartaal, als je de groei doortrekt op jaarbasis, gegroeid met 2,4 procent. In het eerste kwartaal (januari tot en met maart) groeide de Amerikaanse economie nog op een snelheid van 2,0 procent.

De economen van Reuters hadden voorspeld dat het BBP in de periode van april tot en met juni met 1,8 procent zou groeien. Wat dat betreft gaat het met een score van 2,4 procent om een meer dan positieve uitkomst voor de Amerikaanse economie.

Wat de inflatie betreft gaat het ook de goede kant op. De Personal Consumption Expenditures Price Index (PCE) kwam binnen op een score van 3,8 procent, wat de laagste stijging sinds het eerste kwartaal van 2021 markeerde.

In het eerste kwartaal kan deze index nog binnen op 4,9 procent. De PCE is voor de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, de favoriete inflatiemeter. Wat dat betreft is dit meer dan positief nieuws voor de centrale bank.

Impact op de bitcoin koers

Vooralsnog reageert bitcoin niet echt op de nieuwe macro-economische data, wat erop wijst dat de markt deze cijfers al enigszins had zien aankomen of niet precies weet wat het ermee moet. Ondanks het feit dat de inflatie zakt besloot de Federal Reserve deze week immers om de rente opnieuw te verhogen.

Reuters stelt in zijn artikel over het BBP dat de “meeste economen” momenteel vertrouwen hebben in een “zachte landing” voor de Amerikaanse economie. In dat scenario zou de inflatie terugvallen naar 2,0 procent, de werkloosheid op een relatief laag niveau blijven en zou een recessie worden voorkomen.

President Joe Biden zei dat het BBP-rapport het bewijs is dat zijn economische plan werkt. “We zijn pas net begonnen”, zo sprak de president in een verklaring.

In principe zou het voor bitcoin een goede zaak zijn als Amerika. een recessie weet te vermijden. Zeker als je bedenkt dat we volgende jaar de halving krijgen en mogelijk de goedkeuring van de Spot Bitcoin ETF van BlackRock en/of een andere grote partij uit de traditionele financiële wereld.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....