Bitcoin koers onder druk, markt vestigt hoop op ETF van BlackRock

De bulls lijken langzaam maar zeker het momentum te verliezen en de bitcoin koers komt steeds zwaarder onder druk te staan in de range van 30.000 tot 29.000 dollar. “Op dit moment ontbreekt het de cryptomarkt aan een coherent narratief, terwijl er veel druk komt vanuit de macro-economische omstandigheden en wetgevende factoren”, aldus Mao Shixing van Cobo tegenover CoinDesk.

Shixing geeft aan dat de markt vooral zijn hoop lijkt te vestigen op de Spot Bitcoin ETF van BlackRock en andere grootheden uit de traditionele financiële industrie.

ETF wordt cruciaal

De bitcoin-industrie strijdt al jaren voor een Spot Bitcoin ETF in de Verenigde Staten, maar is er vooralsnog niet in geslaagd om de Securities and Exchange Commission (SEC) te overtuigen van de veiligheid van dit financiële product. Volgens de SEC is de kans op manipulatie in de spotmarkt van bitcoin nog te groot om een Spot Bitcoin ETF goed te keuren.

Nu zijn het echter de grootste namen uit de traditionele financiële industrie die hun naam en reputatie op het spel zetten voor een Spot Bitcoin ETF en dat lijkt zijn vruchten af te werpen voor de digitale munt.

“Als een groot aantal van deze ETFs wordt goedgekeurd […] zal er een gigantische stroom aan kapitaal in grote assets als bitcoin en ethereum vloeien. Dit wordt een cruciale gebeurtenis voor de markt”, aldus Shixing.

Het is opvallend dat Shixing hier ook ethereum opnoemt, omdat de ETFs zijn aangevraagd voor bitcoin. Wat dat betreft is het nog maar de vraag of altcoins überhaupt zullen profiteren op de manier waarop bitcoin dat zal doen bij de goedkeuring van dergelijke producten.

Onzeker klimaat voor bitcoin

Vivien Fang, het hoofd van financiële producten bij Bybit, is op dit moment nog niet helemaal zeker over een nieuwe bullmarkt voor bitcoin. Volgens Fang is de liquiditeit in de markt op dit moment volatiel en onzeker. Dat heeft met name te maken met het beleid van de grootste centrale banken ter wereld.

“Dit is omdat de meeste centrale banken nog altijd hun monetair beleid verstrengen en het beleid van China niet helemaal duidelijk is. […] Ondanks dat vormen deze koersranges uitstekende accumulatie-gebieden voor mensen die voor de lange termijn willen investeren”, aldus Fang in gesprek met CoinDesk.

“Het is nog steeds te vroeg om van een bullmarkt voor bitcoin te spreken”, zo sluit Fang haar verhaal af. Dat lijkt op dit moment inderdaad de beste conclusie. Er zijn een aantal zaken die een positieve swing aan de bitcoin koers geven, denk aan de ETF van BlackRock en de naderende bitcoin halving. Terwijl er aan de andere kant ook negatieve krachten zijn, waarbij met name het macro-economische klimaat zwaar weegt.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....