Amerikaanse econoom: 'Bitcoin is vluchthaven tijdens komende recessie'

Amerikaanse econoom: 'Bitcoin is vluchthaven tijdens komende recessie'

De voorzitter van het Queen’s College van de universiteit van Cambridge ziet bitcoin en goud allebei meer waard worden als de Federal Reserve de rente te snel op laat lopen. De voorzitter van een regionale centrale bank in de VS sluit niet uit dat de rente sneller oploopt dan aangenomen.

Rente omhoog in de VS

De Centrale Bank van de Verenigde Staten, de Federal Reserve, heeft als een van de doelstellingen om prijsstabiliteit te creëren. De inflatiecijfers van de afgelopen periode, ver boven de 5%, helpen niet mee om dat doel te bereiken.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De Fed heeft rente als een van de instrumenten om inflatie te beteugelen. Op die moment is de rente 0,5% na een eerste verhoging van 0,25%, vorige maand. Voorzitter van de St. Louis Federal Reserve, James Bullard, gaf gisteren in de Wall Street Journal aan dat hij denkt dat een inflatiecijfer van 3,5% over geheel 2022 nog haalbaar is.

Dan moet de Fed wel tempo maken met het verhogen van de rente. Bullard gaat niet uit van een verhoging van meer dan 0,5%, maar sluit een verhoging van 0,75% niet uit. Wat het ook wordt, je zou de Fed niet moeten afrekenen op de stand van de economie.

“Ik denk niet dat je de Fed de schuld kunt geven van een recessie,” zegt Bullard daarover.

Bitcoin als veilige haven?

De Fed heeft een inflatiedoel van 2%. Als die versneld oploopt naar 3% of meer dan zou dat ernstige gevolgen kunnen hebben, denken economen.

Voorzitter van het Queen’s College van de universiteit van Cambridge en economisch adviseur Mohamed El-Erian zegt dat de Federal Reserve wel eens gedwongen zou kunnen worden om het inflatiedoel bij te stellen door toe te geven dat het te laat is om het te halen. Dat zou de geloofwaardigheid van de Fed aantasten.

In een interview met CNBC, gisteren, zei Erian dat het te snel laten oplopen van de rente een langdurige recessie zou kunnen veroorzaken. Toen hem werd gevraagd wat er in dat scenario dan met de prijs van bitcoin en andere cryptovaluta en goud gaat gebeuren, antwoordde hij: “Die gaan allebei omhoog.”

Goud wordt algemeen gezien als veilige haven, wanneer het economisch slechter gaat en investeerders minder risico willen nemen. Erian lijkt bitcoin nu in dezelfde hoek te plaatsen. Wellicht dat hij straks gelijk krijgt. Vooralsnog is de bitcoinprijs nog ongeveer 10% lager dan aan het begin van 2022.

De prijs in euro’s bij Bitvavo:

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency's zijn risicovolle assets.

Lees meer over:
Bitcoin inflatie voorspelling

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties