Amerikaanse inflatie daalt naar 5%, bitcoin schiet kort naar $30.500

Bitcoin steeg eerder vandaag even kort naar de $30.500. De prijsbeweging volgde op de nieuwe inflatiecijfers in de Verenigde Staten.

Inflatienieuws

Volgens het Bureau of Labor Statistics (BLS) steeg de Amerikaanse consumentenprijsindex (CPI) in maart met 0,1%. Zowel deze stijging als het totaal op jaarbasis van 5,0% is lager dan wat de analisten verwachtten.

Het is een daling ten opzichte van de 6,0% in februari en bleef onder de voorspellingen van economen die de geldontwaarding hadden geraamd op 5,2%. Ondertussen steeg de core-CPI (dat voedsel- en energieprijzen niet meeneemt) in maart met 0,4%.

Daarmee daalt de inflatie tot het laagste punt in twee jaar. De laatste keer dat de inflatie rond de 5% stond was alweer in mei 2021.

Maar let op: consumentenprijzen zijn nog altijd een stuk hoger dan exact een jaar geleden. Dalende inflatie is niet hetzelfde als deflatie.

Monetair beleid en bitcoin

Het monetair beleid van de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, lijkt daarmee haar vruchten af te werpen. Door rentetarieven op te schroeven, heeft het liquiditeit uit de markt onttrokken en probeert het sparen aan te moedigen. Leningen worden artificieel duurder gemaakt en ook de balans van de Fed loopt terug.

Er gaan wel geluiden dat de Fed binnenkort weer gaat stoppen met renteverhogingen. De laatste twee rentestijgingen waren al minder extreem dan we in het eerste deel van 2022 zagen. Wat dat betreft lijkt de top bereikt nu we qua basisrente rond de 5% zitten.

Het gebeurt wel vaker dat de bitcoin koers reageert op CPI-cijfers. Vaak gaat het om een korte opleving, spike of wick in de grafiek, zo ook nu weer. Vandaag schoot de koers eerst naar $30.500 om vervolgens te dalen tot $29.700.

Amerikaanse inflatie daalt naar 5%, bitcoin schiet kort naar $30.500

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...