Amerikaanse minister van Financiën praat voor het eerst langdurig over crypto

Amerikaanse minister van Financiën praat voor het eerst langdurig over crypto

De Minister van Financiën van de Verenigde Staten Janet Yellen sprak vandaag op een universiteit over cryptovaluta. Het ging niet om een wetsvoorstel, maar om een algehele visie op de materie.N

Eerste lange cryptospeech

Het is de eerste keer dat Yellen uitvoerig spreekt over het onderwerp. Plaats van handeling is de American University in Washington DC.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De toespraak is een antwoord op het presidentiële decreet (‘executive order’) dat Biden vorige maand uitvaardigde. Daarin instrueerde hij de verschillende overheidsdiensten om samen te werken aan een kader van wetten en regels voor cryptovaluta dat innovatie in de sector niet in de weg zit. Het werd positief ontvangen, maar was ook erg algemeen van aard.

Hoog abstractieniveau

De toespraak van Yellen is een eerste invulling van deze executive order, maar ook dat zal niet meteen heel concreet zijn. Het is meer een richtinggevend betoog op hoog abstractieniveau. Ze zal de nadruk leggen op het inpassen van de cryptosector en -valuta in de huidige regelgeving.

“In veel gevallen hebben regelgevers autoriteit die ze kunnen gebruiken om deze doelstellingen te bevorderen en Treasury ondersteunt die inspanningen. Voor zover er lacunes zijn, zullen we beleidsaanbevelingen doen, inclusief beoordeling van mogelijke aanpassing van regelgeving en wetswijzigingen.”

Yellen: “Waar mogelijk zou regulering “technologieneutraal” moeten zijn.”

De vraag is altijd wat men bedoelt met dit soort termen. Cryptocurrency's als geheel zijn een nogal breed begrip. Bitcoin staat daarin qua principes en begin los van de anderen. Of dat ook mee gaat spelen is de vraag.

Crypto en belastingaangifte

Over het onderwerp van stablecoins is Yellen relatief uitgesproken. Ze concentreert zich voornamelijk op de verantwoordelijkheid die komt kijken bij bewaardiensten en de belastingaangifte.

“Bedrijven die activa van klanten aanhouden, moeten ervoor zorgen dat die niet verloren gaan, gestolen worden of worden gebruikt zonder toestemming van de klant. En belastingbetalers zouden dezelfde aangifte moeten ontvangen over transacties met digitale activa die ze ontvangen voor transacties in aandelen en obligaties, zodat ze over de informatie beschikken die ze nodig hebben om hun inkomen aan de IRS (de belastingdienst, red.) te melden," stond in de aantekeningen.

Naast de praktische belofte met betrekking tot belasting, moet de boodschap van de toespraak vooral zijn dat de VS innovatie ondersteunt. Voor problemen met snelheid, kosten en ‘inclusiviteit’ van het bestaande betaalsysteem vormen cryptovaluta in ieder geval een oplossing, vindt Yellen.

Lees meer over:
Bitcoin Amerika regulering

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties