Bitcoinbelasting moet VS $11 miljard opleveren

Bitcoinbelasting moet VS $11 miljard opleveren

De Amerikaanse begroting voor 2023 is gisteren gepresenteerd door president Biden. Onderdeel van de begroting zijn plannen om de regels rondom belasting op bitcoin en andere cryptovaluta te moderniseren.

De Amerikaanse overheid verwacht via deze plannen $11 miljard op te halen in de periode tot en met 2032. Een deel gaat naar extra capaciteit voor de opsporingsdiensten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Belastingen

Om bitcoin en cryptovaluta in het algemeen goed in regels te kunnen vangen wordt een aantal wetten en regels up to date gemaakt. De dagwaarde op meetmomenten moet worden opgegeven, zoals je ook in Nederland moet, of zou moeten, doen (‘mark-to-market’).

Verder tellen ook buitenlandse accounts mee voor belasting en moeten financiële instellingen en cryptobrokers meer informatie delen met de Amerikaanse Belastingdienst. En er wordt anders gekeken naar leningen op basis van cryptovaluta. Tenslotte wordt gekeken op welke manier je bitcoin en het rendement erop wordt meegeteld voor je inkomen en de inkomstenbelasting.

Dit klinkt nog wat vaag en dat is het ook. In de Executive Order (presidentieel decreet) waarin duidelijkere regels werden aangekondigd, is nog maar van 9 maart. Aan de juridische uitvoering wordt nog volop gewerkt.

Er is al wel de verwachting uitgesproken dat het gemoderniseerde kader in de periode 2023-2032 zo’n $11 miljard zal opbrengen voor de Amerikaanse schatkist. Van het nieuwe mark-to-market (bitcoin waarderen met dagwaarde) wordt in 2023 al $4,8 miljard aan extra inkomsten verwacht.

Opsporing

Het Ministerie van Justitie krijgt in 2023 $52 miljoen extra voor “meer agenten, verbeterde ‘reactiemogelijkheden’ en het versterken van de capaciteiten om inlichtingen te verzamelen en analyseren,” zo staat in de begroting.

“Deze investeringen zijn in overeenstemming met anti-ransomwarestrategie van de regering die een accent legt op ontwrichtende activiteit en het tegengaan van misbruik van cryptovaluta.”

Gecoördineerde opsporing kan leiden tot spectaculaire resultaten. In februari werd een echtpaar in New York gearresteerd op verdenking van het witwassen van de 119.754 bitcoin, afkomstig van de Bitfinex-hack van 2016.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

De prijs in euro’s bij Bitvavo:

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency's zijn risicovolle assets.

Lees meer over:
regulering VS belasting

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties