Amerikaanse oud-presidentskandidaat geeft bedrijven schuld van oplopende inflatie

De Amerikaanse senator Elizabeth Warren krijgt de wind van voren. Op Twitter deelt ze een artikel waarin gesteld wordt dat inflatie komt door bedrijven. Ze is het hier laaiend mee eens. 99% van de reacties op haar tweet gaat er echter fel tegen in.

Het probleem: hogere prijzen

Waar gaat het allemaal precies over? Het is geen geheim dat overal ter wereld de consumentenprijzen meer en meer oplopen. Daarom stelt Democraat Warren het volgende:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

"Vraagt u zich af waarom uw boodschappen voor Thanksgiving dit jaar meer kosten? Het is omdat hebzuchtige bedrijven Amerikanen u extra laten betalen om hun aandelenkoersen hoog te houden. Dit is schandalig."

Volgens de politica zijn het de corporaties die voor hoge prijzen zorgen. Ze rept geen woord over de aard van het geld zelf, het monetair beleid of bijvoorbeeld de Federal Reserve.

De oorzaak: niet de Fed

De reacties onder haar post zijn niet mals. Met name Bitcoiners gaan er met gestrekt been op in. Hieronder een greep uit de comments:

"Prices are up because of monetary inflation. Stocks are up because of QE and inflation. Capitalism is the only thing holding things together."

"Prices are high because you and your friends are addicted to money printing."

Het alternatieve antwoord laat zich raden: de geldprinter van de Amerikaanse centrale bank. Op de website van de Federal Reserve is te zien dat de M2-geldhoeveelheid sinds begin 2020 steeg van $15.500 miljard tot $21.200 miljard. Een toename van zo'n 35%!

Als gevolg hiervan schieten de consumentenprijzen (voor onder andere Thanksgiving) de lucht in. Er is immers meer geld in omloop om dezelfde dingen mee te kopen.

Let wel op: sinds 1971 wordt er met de term 'inflatie' gesjoemeld. De eerder genoemde monetaire expansie is 35%, terwijl de term inflatie nu slaat op de jaarlijkse prijsstijgingen, wat in de VS nu officieel rond de 6,2% staat.

Maar op veel plekken ter wereld staat het er slechter voor dan in de Verenigde Staten (6,2%) of Nederland (4,2%). Er zijn meer dan $1 miljard mensen die leven onder een inflatie van meer dan 10%.

De oplossing: wel Bitcoin

Waar Warren de schuld (onterecht) bij de bedrijven legt, kaart ze én het echte probleem niet aan én komt ze niet met een oplossing. Die is er echter al wel: Bitcoin.

Ieder individu kan ervoor kiezen om deze schaarse, decentrale en digitale valuta te gebruiken. Het monetair beleid van deze valuta is onveranderbaar: elke tien minuten komen er nieuwe coins bij, een getal dat elke vier jaar halveert tot de maximale 21 miljoen BTC wordt bereikt. Hier kan geen centrale bankier, politici of machtige corporatie iets aan veranderen.

Als geld schaars is, zullen de prijzen dalen: de technologische ontwikkelingen zullen voor deflatie zorgen; iets waar centrale bankiers bang voor zijn. In zo'n situatie loopt het op-schulden-gebaseerde systeem namelijk vast.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!