Bitcoin koers schiet naar $69.000 na hoogste inflatiecijfers in Amerika sinds 30 jaar

De officiële inflatiecijfers van de Verenigde Staten zorgen voor veel rumoer in de wereld van bitcoin (BTC). De Amerikaanse inflatie steeg in oktober tot 6,2%, het hoogste jaarlijkse percentage in 30 jaar.

Dit zijn de officiële cijfers. Hoe hoog de ‘echte’ inflatie is hangt af van welke producten je gebruikt om dit te berekenen. Het is algemeen bekend dat je jaar op jaar minder waarde krijgt voor je dollars (of euro’s). De koers van bitcoin reageerde direct op het nieuws. Op het moment van schrijven bereikte de koers van BTC het hoogste punt ooit: $69.000 op verschillende cryptobeurzen zoals Coinbase.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De dagprijs van bitcoin wordt níet bepaald door één nieuwtje of één beslissing. Er doen inmiddels miljoenen mensen mee op deze markt, iedereen met hun eigen belangen. Maar ook de bitcoinmarkt is gevoelig voor bepaalde verhalen.

We zien geregeld grote reacties op bepaalde gebeurtenissen in ‘de echte wereld’. Het is een blijft mensenwerk (met wat hulp van algoritmes), die handel in bitcoin. Je zou kunnen stellen dat de reactie van de koers van BTC van vandaag duidt erop dat het narratief rondom bitcoin als ‘hedge tegen inflatie’ aan populariteit wint.

Bitcoin koers schiet naar $69.000 na hoogste inflatiecijfers in Amerika sinds 30 jaar
Bitcoin koers schiet omhoog na nieuws vanuit Amerika

Met name traditionele investeerders gebruiken dit argument vaak om hun investering in bitcoin te staven.

En of je het nu eens bent met dat verhaal of niet: dit specifieke onderwerp lijkt steeds vaker voorbij te komen in de wereld van bitcoin. Recentelijk herhaalde Peter Thiel nog eens dat hoge inflatie van de Amerikaanse dollar positief is voor bitcoin. De mede-oprichter van onder andere PayPal is al jaren overtuigd van bitcoin als manier om de inflatie van ander geld te ontlopen.

Een van de mensen die in de wereld van miljardairs de leiding neemt op dit vlak is Michael Saylor. De directeur van MicroStrategy hanteert binnen zijn bedrijf inmiddels een bitcoin standaard. Saylor vergeleek het vasthouden van de dollar als spaarmiddel met het vasthouden van ijsklontjes. Langzaam maar zeker smelt de waarde.

MicroStrategy heeft inmiddels meer dan 100.000 BTC in kas. Dat komt voort uit een combinatie van ‘spaargeld’ omzetten naar BTC én investeringsrondes met als enige doel om meer bitcoin te kopen.

Er zijn meer verhalen zoals die van Thiel en Saylor, en als ze eenmaal een grote positie in bitcoin hebben ligt het ook voor de hand dat ze hun stap promoten in plaats van twijfel zaaien. Het is aan te raden hun woorden dan ook met een korreltje zout te nemen.

Tegelijkertijd zijn zij het bewijs dat het verhaal rondom bitcoin als alternatieve valuta voor de dollar ook op het niveau van miljardairs in Amerika een rol speelt.

En dat zijn de mensen die al veel van hun vermogen in andere assets hebben dan hun nationale munt. Hoge inflatie heeft vooral gevolgen voor mensen die geen harde assets hebben zoals vastgoed, aandelen, goud of bitcoin. Wanneer je afhankelijk bent van je (vaste) salaris in euro’s en eventueel een spaarpotje merk je waardevermindering het snelst.

Bitcoin als protocol

Bitcoin is ondanks alle speculatie vooral gewoon een protocol. Het is een openbare database met miljoenen belanghebbende. De basisregels blijven hetzelfde en dat is een van de unieke eigenschappen van BTC.

De inflatiecijfers van bitcoin zijn bekend. Er kan in totaal maximaal 21 miljoen bitcoin zijn. Miners die een block vinden krijgen tot dat aantal een beloning, de blocksubsidie. Op dit moment is dat 6,25 BTC per ~10 minuten. Elke ~4 jaar (of 210.000 blocks) gaat dit aantal door de helft, dit noemt men de halving.

In tegenstelling tot de dollar is de uitgifte van bitcoin eerlijk en bekend voor iedereen. Niemand kan worden verrast door een plotselinge ingreep van het hoofd van de centrale bank achter bitcoin. Die is er namelijk niet.

Lees meer over:
AmerikaBitcoin nieuws

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...