Amerikaanse overheid neemt voor $3 miljard aan bitcoin in beslag

Het lijkt erop dat Amerika op het punt staat om 69.370 bitcoin en verschillende andere cryptomunten van dark web marktplaats Silk Road in beslag gaat nemen. Een Amerikaans hof van beroep heeft namelijk het juridische proces afgerond om officieel beslag te leggen op de munten van de illegale marktplaats.

Volgens een gerechtelijk dossier van 20 december heeft het U.S. District Court of Appeals for the Ninth Circuit de overdracht van de bitcoin aan de federale overheid bevestigd.

Wat betekent dit voor bitcoin?

Dit betekent dat de Amerikaanse overheid in potentie weer een gigantische bak met bitcoin op de markt kan dumpen. Het is echter nog maar de vraag of ze dat meteen doen.

Wellicht hebben ze geleerd van hun verkopen uit het verleden en wachten ze nu op een beter moment om op de verkoopknop te drukken. Het zou natuurlijk helemaal tof zijn als ze besluiten om te hodlen, maar de kans daarop lijkt klein.

De in beslag genomen assets bevatten naast de bijna 70.000 bitcoin ook bitcoin gold, bitcoin sv en bitcoin cash. De Amerikaanse rechtbank deed de eerste uitspraak over de bitcoin van Silk Road in augustus.

Dit volgde op de inbeslagname in 2020 door het Amerikaanse Ministerie van Justitie. Op dat moment bedroeg de waarde van de in beslag genomen bitcoin meer dan 1 miljard dollar. Momenteel gaat het om ongeveer 3 miljard dollar aan bitcoin. Wat dat betreft staat er al een “mooie koerswinst” in de boeken voor de Amerikaanse overheid.

De oorspronkelijke aanklacht

In de oorspronkelijke aanklacht van 2020 werd uiteengezet dat de Amerikaanse overheid in bezit was gekomen van de cryptocurrency, die een persoon bekend als “Individual X” had afgestaan. Dit individu had Silk Road gehackt en controle genomen over de fondsen.

Het ging om de beruchte hacker James Zhong. Die is in april veroordeeld tot één jaar in de federale gevangenis.

Ross Ulbricht, de oprichter van Silk Road, moet waarschijnlijk voor de rest van zijn leven achter de tralies blijven. Hij was degene die het platform van 2011 tot 2013 in de lucht hield. Na de arrestatie van Ulbricht werd het platform gesloten. In 2022 ging Ulbricht akkoord om 3 miljard dollar aan bitcoin te gebruiken om zijn schuld met de Amerikaanse overheid te vereffenen.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....