Amerikaanse overheid sanctioneert Russische bitcoin miner

De Amerikaanse overheid heeft vandaag een Russische bitcoin miner gesanctioneerd. Vanaf nu staat het in Moskou gevestigde BitRiver op een lijst van bedrijven waar men geen handel mee mag drijven.

De tien dochterbedrijven van BitRiver zijn ook op de lijst gezet, waarmee BitRiver voor de Amerikaanse markt in ieder geval buitenspel staat. Het is de eerste keer dat de Verenigde Staten direct een bitcoin miner sanctioneren.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin helpt Rusland om hun energiebronnen te verkopen

In een statement op woensdag legt de Treasury Department van de Verenigde Staten uit waarom ze tot deze actie zijn overgegaan. “De Treasury onderneemt ook actie tegen bedrijven in Rusland die digitale valuta minen.” Aldus de Treasury Department.

Volgens de Treasury Department kan Rusland via de grote server farms waar bitcoin mining apparatuur is aangesloten de sancties omzeilen en hun energie alsnog verkopen. Op deze manier hoopt Amerika Rusland ook op dit vlak pijn te doen.

“Rusland heeft een competitief voordeel in de markt voor bitcoin mining vanwege de natuurlijke aanwezigheid van energiebronnen en het koude klimaat. De miningbedrijven zijn echter wel afhankelijk van de hardware import van buitenaf, wat ze kwetsbaar maakt voor sancties.” Zo gaat de Treasury Department verder.

Maatregelen komen daags na rapport IMF

De maatregelen van de Treasury Department komen daags na de publicatie van een rapport door het Internationaal Monetair Fonds waarin ze beargumenteren hoe Rusland bitcoin kan gebruiken om de sancties te omzeilen.

Onder meer door bitcoin te minen met energiebronnen die ze door de sancties niet aan de markt kwijt kunnen. Het lijkt erop dat de Treasury Department hier reeds voor de publicatie van op de hoogte was.

“De Verenigde Staten doet er alles aan om Putin met geen enkele asset, hoe complex ook, de kans te geven om de impact van de sancties te verzachten.” Aldus de Treasury Department in hun statement van afgelopen woensdag.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....