IMF: “Rusland kan bitcoin minen om sancties te omzeilen”

Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) kan Rusland bitcoin minen om de financiële sancties voor een gedeelte te omzeilen.

In een nieuw rapport waarschuwt het wereldwijde financiële orgaan over de mogelijkheden voor gesanctioneerde landen als Rusland om bitcoin mining te gebruiken om de sancties te neutraliseren.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

IMF zet mogelijkheden voor Rusland op een rijtje

Volgens het IMF heeft Rusland verschillende mogelijkheden om via bitcoin de door de Verenigde Staten en Europa opgelegde sancties te omzeilen. Onder andere via beursplatformen die zonder licenties in het 'zwarte-circuit' opereren.

Verder noemt het IMF ook decentrale exchanges en bitcoin mixers als oplossingen voor Rusland. Wat dat betreft hebben ze volgens het IMF in ieder geval voldoende te kiezen. Al is het nog maar de vraag of Rusland daadwerkelijk grote sommen geld kan 'witwassen' via bitcoin.

De gereguleerde markt is groot, maar via mixers en dergelijke is het volume nog dusdanig laag dat het praktisch onmogelijk is om daar met significante bedragen aan de slag te gaan. Dan bedoelen we natuurlijk significante bedragen voor een land als Rusland.

Bitcoin mining om grondstoffen in geld om te zetten

Rusland is momenteel het meest gesanctioneerde land ter wereld, zelfs meer dan Noord-Korea, met meer dan 400 openstaande maatregelen tegen het land. Volgens het IMF kan dat betekenen dat Rusland ervoor kiest om de energiebronnen die ze niet aan de markt kwijt kunnen om te zetten in bitcoin.

"Met de tijd kunnen gesanctioneerde landen meer energiebronnen inzetten voor bitcoin mining om sancties te omzeilen. Het minen van energie-intensieve blockchains als Bitcoin kan het voor landen mogelijk maken om hun energie in geld om te zetten indien dat vanwege sancties niet mogelijk is." Aldus het IMF in het nieuwe rapport.

Op dit moment valt het qua omvang nog mee in gesanctioneerde landen, maar volgens het IMF is er altijd een risico dat dit exponentieel toeneemt. "[...] en dit is iets wat daadwerkelijk oncontroleerbaar is." Zo schrijft het IMF over de oncontroleerbaarheid van Bitcoin.

De prijs in euro’s bij Bitvavo:

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency's zijn risicovolle assets.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....