Amerikaanse politici bezoeken gevangen Binance werknemer in Nigeria

6806 totale weergaven

Twee Amerikaanse congresleden hebben Tigran Gambaryan, hoofd compliance bij Binance, bezocht in een Nigeriaanse gevangenis en roepen op tot zijn vrijlating. Gambaryan, die sinds februari vastzit, wordt beschuldigd van witwassen.

Gambaryan was verantwoordelijk voor een groot gedeelte van het beleid rondom compliance. Dat wil zeggen: hij was het hoofd van de afdeling die Binance zoveel mogelijk moest helpen met het voldoen aan lokale regels.

Zijn arrestatie heeft geleid tot bezorgdheid over de veiligheid en rechten van buitenlandse werknemers in Nigeria. De Kuje gevangenis staat bekend om zijn erbarmelijke omstandigheden.

Gevangenis in Nigeria

French Hill en Chrissy Houlahan bezochten Gambaryan in de Kuje gevangenis. Hill drong er bij de Amerikaanse ambassade op aan om te pleiten voor de humanitaire vrijlating van de Binance-executive. Hill meldde dat Gambaryan lijdt aan malaria en dubbele longontsteking, aanzienlijk gewicht heeft verloren en geen adequate medische zorg ontvangt.

Recentelijk liet men in Nigeria een deel van de aanklachten vallen. Ondertussen gaan de rechtszaken wel gewoon door.

Gambaryan werd vastgezet tijdens een bezoek aan Nigeria voor besprekingen met de overheid. Kort na zijn detentie werd hij overgebracht naar de Kuje gevangenis, waar ook leden van de terreurgroep Boko Haram vastzitten. Een andere Binance-executive die samen met hem werd vastgehouden, is inmiddels ontsnapt.

Hill benadrukte in een video op zijn X-account dat Gambaryan onterecht wordt vastgehouden en pleitte voor zijn vrijlating vanwege de slechte omstandigheden in de gevangenis, zijn onschuld en gezondheidstoestand. Hij was ook een van de ondertekenaars van een brief aan president Joe Biden op 4 juni, waarin werd opgeroepen om te werken aan Gambaryan’s vrijlating. Twee dagen later stuurden meer dan 100 voormalige aanklagers een soortgelijke oproep naar minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken.

 

Lees meer over:

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...