Amerikaanse politici hebben vragen over bitcoin adoptie in El Salvador

Ondanks de toenemende populariteit van El Salvador als toeristische bestemming, zijn Amerikaanse politici nog steeds bezorgd over de mogelijke risico's die het bitcoin-beleid van het land met zich meebrengt voor de Verenigde Staten.

De president van het land, Nayib Bukele, reageert regelmatig op de interesse vanuit de VS. Hij stelt dat men zich nu pas druk maakt over hun financiële systeem, nu ze bezig zijn met bitcoin.

Senatoren Jim Risch en Bob Menendez, die hoge posities bekleden in de Senaatscommissie voor Buitenlandse Betrekkingen, hebben vorige maand opnieuw een tweeledig wetsvoorstel ingediend. Het doel hiervan is om een rapport van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken te vragen over de mogelijke effecten van de bitcoin-acceptatie in El Salvador op de economische betrekkingen tussen beide landen. Ook worden er vragen gestelt over hun gezamenlijke inspanningen op het gebied van rechtshanhdaving.

Dit wetsvoorstel, bekend als de 'Accountability for Cryptocurrency in El Salvador (ACES)' Act, werd voor het eerst voorgesteld in februari.

"Gezien het Amerikaanse belang bij welvaart en transparantie in Centraal-Amerika, moeten we een beter inzicht krijgen in de mogelijke impact van de adoptie van Bitcoin als wettig betaalmiddel op de financiële en economische stabiliteit van El Salvador, en op het vermogen van het land om effectief witwassen en illegale financiële activiteiten te bestrijden," aldus een blogpost van de Commissie voor Buitenlandse Betrekkingen.

El Salvador trok internationale aandacht in 2021 toen het als eerste land ter wereld bitcoin tot wettig betaalmiddel maakte.

Bukele's experiment wordt met name positief ontvangen in de wereld van bitcoin. Daarbuiten en daarbinnen worden echter ook tal van vragen gesteld. Ook instellingen zoals het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank zetten hun vraagtekens bij de stappen.

Deze week werd Saifedean Ammous, auteur van "The Bitcoin Standard", de nieuwste economische adviseur van El Salvador's Nationale Bitcoin Bureau (ONBTC), een entiteit die verantwoordelijk is voor "alle zaken met betrekking tot cryptocurrency" in het land.

El Salvador, ooit een van de meest moorddadige landen ter wereld, heeft nu een laag moordcijfer na de harde aanpak van straatbendes door de regering-Bukele. Deze sterke afname van de criminaliteit trekt techneuten en surfers naar het Centraal-Amerikaanse land, maar mensenrechtengroepen hebben het regime bekritiseerd, en beweren dat de massale opsluiting van criminelen autoritair is.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsEl Salvador

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...