Amerikaanse politici willen inzicht in bitcoin adoptie in El Salvador

Op 11 mei hebben de Amerikaanse senatoren Bob Menendez en Jim Risch een bijzonder wetsvoorstel ingediend. Ze noemden het Accountability for Cryptocurrency in El Salvador (ACES) en ze willen hiermee periodiek toezicht houden op de bitcoin adoptie in het Latijns-Amerikaanse land.

Wetsvoorstel

Volgens de verklaring van de Senaat heeft het wetsvoorstel het doel om de impact van bitcoin op de economische stabiliteit en het bestuur van het Midden-Amerikaanse land in kaart te brengen.

De politici willen ook de potentiële risico’s met betrekking tot cyberbeveiliging en “aanvallers” analyseren. De wetgevers willen daarnaast ook inzichten krijgen in het gebruik van bitcoin voor internationale overmakingen.

Met name wat betreft het geld dat de Verenigde Staten verlaat en via bitcoin terug wordt gestuurd naar (familie en vrienden in) El Salvador. Hierbij willen ze ook duidelijk krijgen wat de risico’s zijn die erbij gepaard zijn, ook wat betreft illegale betalingen.

Het wetsvoorstel werd aanvankelijk in februari 2022 al in het Congres ingediend door de senatoren Risch, Menendez en Cassidy. Risch verklaarde dat de adoptie van bitcoin als wettig betaalmiddel in El Salvador “aanzienlijke bezorgdheid oproept over de economische stabiliteit en financiële integriteit van een kwetsbare Amerikaanse handelspartner in Midden-Amerika.”

Aan de andere kant benadrukte Cassidy dat als de VS het witwassen van geld willen bestrijden, ze “dit probleem frontaal moeten aanpakken”.

Lang verhaal kort: het plan is niet ingediend omdat men trots is op de plannen van El Salvador of uiterst geïnteresseerd in het mogelijke succes van het experiment, maar vooral om de potentiële risico’s voor het Amerikaanse financiële systeem te beperken.

Omdat er nog geen duidelijk antwoord is, blijft senator Risch het proberen door het wetsvoorstel nu voor de tweede keer in te dienen.

De president van El Salvador Nayib Bukele heeft niet gereageerd op het nieuws. Gezien de manier van werken van zijn overheid lijkt het zeer onwaarschijnlijk dat de regering informatie zal delen over de adoptie.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsEl Salvador