Amerikaanse rechter beveelt BitMEX oprichters tot betalen van boete van 30 miljoen dollar

De drie oprichters van BitMEX hebben van de Amerikaanse rechter een enorme boete voorgeschoteld gekregen voor hun betrokkenheid bij serieuze overtredingen van de regels en de Commodity Exchange Act. Het gaat om een boete van 30 miljoen dollar die onder andere voor een gedeelte op het bord van voormalige CEO Arthur Hayes terechtkomt.

10 miljoen dollar per stuk

Arthur Hayes, Benjamin Delo en Samuel Reed zijn als uitkomst van hun juridische strijd bevolen om per persoon 10 miljoen dollar aan boete’s te betalen. Het ging om overtredingen van de Commodity Excahange Act die plaatsvonden tussen november 2014 en oktober 2020.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De rechtszaak werd in oktober 2020 aangespannen door de Commodity Futures Trading Commission (CFTC), een belangrijk financieel orgaan in de Verenigde Staten. Uiteindelijk concludeerde de rechter dat BitMEX onrechtmatig fondsen van Amerikaanse klanten accepteerde voor orders en het aanvullen van fondsen.

De onrechtmatige zaken bestonden onder meer uit het faciliteren van handel of swaps, terwijl het platform hier van de CFTC geen toestemming voor had. Daarnaast opereerde het als een handelsplatform voor futures, waar BitMEX niet de benodigde registratie voor had.

Daarnaast voldeed het Customer Information Program niet en waren de Know Your Customer (KYC) procedures onvoldoende om aan de eisen van de anti-witwasregelgeving in de Verenigde Staten te voldoen. Een paar stevige klappen voor de oprichters van BitMEX dus.

Niet de laatste juridische strijd

Dit is niet de enige juridische strijd die de oprichters van BitMEX voeren. Eerder in februari bekenden Hayes en Delo schuld voor het overtreden van de Bank Secrecy Act in de Verenigde Staten. Hierbij gaven Hayes en Delo aan er bewust voor te hebben gekozen om geen anti-witwasprogramma te implementeren op het platform.

Bloomberg schreef destijds een aandoenlijk artikel over de moeder van Hayes die zich zorgen maakte over de toekomst van haar zoon. Zij verzocht de federale jury om een genadige straf en de advocaten gaven daar een vervolg aan door te verzoeken om huisarrest voor Hayes.

Juridisch gezien zijn het zware tijden voor Hayes en kompanen, al lijkt eerstgenoemde zich daar soms weinig zorgen over te maken. Op zijn blog pent hij immers vrolijk door over het financiële systeem en zijn toekomstverwachtingen.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....