Arthur Hayes: bitcoin naar $1 miljoen in economisch doemscenario

Arthur Hayes: bitcoin naar $1 miljoen in economisch doemscenario

Voormalig BitMEX-CEO Arthur Hayes heeft in een blogpost zijn kijk op de nabije toekomst beschreven. Hij voorspelt een bitcoinkoers van $1 miljoen, terwijl de Westerse economieën in verval raken.

Vlucht naar bitcoin, goud en goederen

De sancties van het Westen tegen Rusland, vanwege de invasie in Oekraïne, hebben de wereld op een geopolitiek en macro-economisch kantelpunt gebracht, betoogt Hayes. Op korte termijn proberen de VS en de EU van de afhankelijkheid van Russisch gas en voedsel af te komen. Op lange termijn zijn de gevolgen desastreus. Maar niet voor de bitcoinkoers.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Zonder de oorlog was de situatie al niet best met torenhoge inflatie. Met de oorlog komen daar nog de sancties bij, het feit dat bezittingen in het buitenland zomaar bevroren kunnen worden. Dat zet China aan het denken.

China heeft sinds de jaren ‘90 als cyclus: goedkope export naar het Westen in ruil voor vreemde valuta, die investeren in Westers schuldpapier, waardoor rentes naar beneden gaan en Chinese goederen nog goedkoper worden. Enzovoorts.

Maar voor China hebben de verstoorde logistieke keten (Corona), inflatie en het recentelijk ontstane risico van het bevriezen van je bezittingen de situatie verandert, denkt Hayes. Het land zal zich voorbereiden op een worst case scenario.

Dat zal geleidelijk moeten om te voorkomen dat het systeem omvalt. De buitenlandse bezittingen van China zijn te groot om ineens in de verkoop te doen. Wat wel kan, is stoppen met het vanzelfsprekend vervangen van buitenlands schuldpapier en het geleidelijk verkopen van andere bezittingen (aandelen, onroerend goed, etc.).

Waar China volgens Hayes dan met het geld naartoe moet? Bitcoin en goud en andere storable commodities (waarde die je fysiek kunt opslaan). Hoewel het nu onwaarschijnlijk lijkt, is er een kans dat China zijn mening over bitcoin en bitcoinmining in dit licht zal herzien.

De Europese Unie valt uit elkaar, bitcoin $1 miljoen

Hayes schetst een doemscenario voor de EU. Door Rusland uit te sluiten, zal er grote interne onrust ontstaan. Europa kan niet zonder Russische grondstoffen en voedselproductie, inflatie loopt nog verder op en China overvleugelt Duitsland en de rest van Europa als het om de productie en export van goederen gaat.

"De ECB zit in de val, de EU is af, en binnen tien jaar zullen we weer lira, drachmen en Duitse marken verhandelen", voorspelt hij.

Temidden van dit inktzwarte scenario zou goud naar $20.000 stijgen en bitcoin naar $1 miljoen. De vraag in hoeverre dat goed nieuws is of een doekje voor het bloeden.

Lees meer over:
Bitcoin koers voorspelling

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties