Amerikaanse sancties voor Iraanse bendeleden en bitcoin adressen

Een groep Iraanse bendeleden staat op de zwarte lijst in de Verenigde Staten. Het tiental zou betrokken zijn bij bitcoin ransomware-aanvallen. Naast de personen zelf staan ook zeven bitcoin adressen op de zwarte lijst.

De groep is onderdeel van de Islamic Revolutionary Guard Corps (IRGC). Met ransomware kun je hardware (tijdelijk) blokkeren. Vervolgens kun je als ontwikkelaar of afnemer van de software losgeld eisen van je slachtoffers.

De lijst komt uit de koker van Office of Foreign Assets Control (OFAC). Het is een onderdeel van het Amerikaanse ministerie van Defensie. De sanctielijsten zorgen ervoor dat interactie met de personen of bitcoin adressen verboden is. Het kan je duur komen te staan als je toch in verband wordt gebracht.

Bitcoin en sancties

Bitcoin trekt zich als netwerk weinig aan van sancties. In theorie (en de praktijk) kan iedereen overal ter wereld een bitcoin adres genereren en daar bitcoin op ontvangen. Maar dat betekent niet dat je zorgeloos gebruik kunt maken van het netwerk.

De Iraanse boefjes en dan met name hun bitcoin adressen worden in de gaten gehouden door verschillende inlichtingendiensten. Met surveillancesoftware proberen overheden en andere instanties een goed beeld te krijgen van de geldstromen op het netwerk van BTC.

Alles is openbaar, en transacties zijn voor altijd. Tegelijkertijd kun je als bitcoiner altijd nieuwe adressen maken, dus adressen op de zwarte lijst voorkomen niet dat men nog geld ontvangt op het netwerk.

Naast de tien personen en adressen staan er ook nog twee bedrijven op de sanctielijst.

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...