Amerikaanse SEC: Bitcoin (BTC) is géén effect

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) is duidelijk: bitcoin (BTC) is géén effect (security in Amerika, red.). Dat laat de financiële waakhond weten als antwoord op registratie van een bedrijf. BTC kan in Amerika onmogelijk onder dezelfde noemer vallen als andere effecten, stelt het antwoord.

Bitcoin

Cipher Technologies Bitcoin Fund deed een verzoek bij de SEC om onder een bepaalde noemer te vallen. Daarvoor moet bitcoin echter wel als effect worden geregistreerd. En dat is het dus niet.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De SEC legt ook uitgebreid uit waarom dit het geval is. Mensen met bitcoin in hun portfolio zijn niet afhankelijk van activiteiten van organisaties of individuen om winst te genereren. Cipher wilde met hun fonds flink investeren in bitcoin, maar dat wordt op deze manier tegengewerkt.

Problemen

Wanneer bitcoin wel als effect zou worden gezien, zorgt dat voor een veelvoud aan problemen. Volgens de SEC zou bitcoin dan als een gigantische publieke security offering worden gezien, maar dan wel een ongeregistreerde. En laten dat soort zaken nou verboden zijn…

Kortom: met zo’n maatregel zouden ze bitcoin de criminaliteit in drukken.

Daarnaast kon het bedrijf met hun verzoek andere problemen niet uit de wereld helpen. De Amerikaanse waakhond wees Cipher onder andere op het gebrek aan garanties voor veiligheid van investeerders, specifiek op het gebied van het vast houden van de bitcoin.

Daarnaast is de bitcoinmarkt nog altijd volatiel en de geheel industrie is nog weinig gereguleerd.

Tel daarbij op dat Amerika een vrij conservatieve houding inneemt op het gebied van bitcoin en andere cryptomunten en je bent als ondernemer snel uitgepraat. Volgende verzoek misschien meer geluk.

SEC

Eerder deze week werd duidelijk dat de SEC opnieuw achter verschillende partijen achter initial coin offerings (ICO’s) aan gaat. De partijen achter de ICO van EOS en Sia kregen een boete.

Bij de een lag dat bedrag op enkele tonnen, bij de ander gaat het om tientallen miljoenen. De SEC lijkt vooral ERC20-tokens op Ethereum in het vizier te hebben.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsSEC

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...