Amerikaanse Senaat bevestigt tweede termijn Jerome Powell als voorzitter van de Fed

Jerome Powell blijft de komende vier jaar aan als voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, de belangrijkste centrale bank ter wereld. Als voorzitter van de Federal Open Market Committee en het orgaan van de Federal Reserve dat verantwoordelijk is voor het monetair beleid heeft Powell de taak om de recordinflatie onder controle te krijgen.

Powell op zijn post tot 2026

Vorig jaar nomineerde president Joe Biden Jerome Powell al om ook de volgende vier jaar aan de slag te gaan als voorzitter van de Federal Reserve. Nu is dat definitief, aangezien Powell met 80 tegen 19 stemmen is ingestemd door de Senaat als voorzitter voor de komende vier jaar.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De belangrijkste taak van Powell is om de hoogste inflatie voor de Verenigde Staten in meer dan 40 jaar tijd te bevechten. Een taak die over het algemeen niet extreem in het voordeel van bitcoin is, aangezien het betekent dat hij de rente zal verhogen en het opkoopprogramma van de Federal Reserve vertragen.

De aanstelling van Powell als voorzitter voor de komende vier jaar betekent dat president Biden nu vier van de zeven gouverneurs van de Federal Reserve heeft aangesteld. Powell werd eerder aangesteld als voorzitter van de Federal Reserve door Donald Trump. Destijds werd hij met 84 tegen 13 stemmen ingestemd.

Inflatie van 8 procent

De grote donkere wolk waar Powell mee moet dealen is de inflatie van meer dan 8 procent waar Amerika momenteel onder te lijden heeft. Als reactie daarop heeft de Federal Reserve de rente al tweemaal verhoogt. De eerste keer met 0,25 procent en redelijk recent nogmaals met 0,5 procent.

Het gaat om de meest steile verhoging van de rente sinds 2000. Powell gaf tijdens de laatste FOMC-meeting aan dat de rente ook de komende twee meetings met 0,5 procent zal stijgen. Al plaatste hij daar de kanttekening bij dat de situatie dynamisch blijft en dat ze alles beoordelen op basis van de omstandigheden.

Het kan dus zijn dat ze oordelen dat de markt en de economie het dusdanig zwaar hebben dat een nieuwe renteverhoging niet geoorloofd is. Als het gevaar op een recessie te groot wordt door nieuwe renteverhogingen, dan is de kans dus aanwezig dat ze tijdelijk of definitief afzien van een hogere rente. Hetgeen een goed zaak zou zijn voor bitcoin en de traditionele financiële markt in het algemeen.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....