Bitcoin prijs door $40.000 na renteverhoging Fed

Bitcoin prijs door $40.000 na renteverhoging Fed

De bitcoin prijs is door de $40.000 gebroken na de renteverhoging van de Federal Reserve (Fed). Eerder werd gevreesd dat de Fed het lot van de bitcoinmarkt zou bepalen, maar bitcoin reageert kalm op het nieuws.

Renteverhoging en afstoten obligaties

De beleidsrente is met 50 basispunten (+0,5%) verhoogd, de grootste renteverhoging van de centrale bank sinds 2000. De reden is de oplopende inflatie in Amerika (en daarbuiten en de zeer lage werkloosheid. De doelstelling van de Fed is om de inflatie terug te brengen naar ~2% terwijl de arbeidsmarkt wel sterk blijft.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De Fed is van plan om de beleidsrente in juni, juli en september opnieuw met vijftig basispunten te verhogen, wat de rente rond de ~2,5% brengt.

Naast de renteverhoging worden er ook minder staatspapieren en andere schuldpapieren opgekocht, dus er komt minder liquiditeit in de economie. Dit wordt ook wel quantitative tightening (QT) genoemd, de tegenhanger van quantitative easing (QE).

Per 1 juni gaat de centrale bank voor 47,5 miljard dollar aan staats - en hypotheekobligaties van de hand doen. Per september wordt dit uitgebreid naar 95 miljard dollar aan dezelfde staatspapieren. De balans van de Fed is momenteel 8.900 miljard dollar, circa eenderde van het totale binnenlands product van de VS?

Analisten

Wat zeggen analisten naar aanleiding van de FOMC vergadering van de Fed? Volgens marktanalist Michaël van de Poppe zijn de maatregelen van de Fed (al) ingeprijsd.

Macro econome Lyn Alden voorziet dat het afbouwen van het opkopen van obligaties ook negatieve effecten kan hebben voor de economie. Minder consumentenvertrouwen waardoor er minder uitgegeven wordt en sectoren die al geraakt zijn door de coronacrisis die in grotere moeilijkheden komen.

Volgens TXMC wachten de bears nog steeds op een 'doom wick', een candle richting de $30.000.

Lees meer over:
Bitcoin update federal reserve Fed

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan