Amerikaanse senator vindt dat ‘crypto’ de nieuwe schaduwbank is

De Amerikaanse senator Elizabeth Warren vertelt in The New York Times dat cryptocurrency's volgens haar "de nieuwe schaduwbank" zijn. Warren staat al lange tijd bekend als criticaster van de cryptomarkt, en dat laat ze ook nu weer blijken.

Bitcoin als schaduwbank

Het verhaal in The Times gaat voornamelijk in op BlockFi. Het heeft de aandacht getrokken van de regelgevende instanties in de Verenigde Staten. Gezien het bedrijf Bitcoin vasthoudt en rente geeft aan klanten, begint het steeds meer te lijken op een bank.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Maar de opmerking van Warren gaat niet zo zeer over dit soort bedrijven. Ze verwijst met de term 'schaduwbank' niet naar de "niet-bancaire financiële entiteiten die dergelijke diensten verlenen", maar naar cryptovaluta over het algemeen.

De term schaduwbank slaat op een instelling die deel uitmaakt van het financiële systeem en tegelijk buiten het regelgevend kader opereert.

“Crypto is de nieuwe schaduwbank. Het biedt veel van dezelfde diensten, maar zonder de consumentenbescherming of financiële stabiliteit die het traditionele systeem bieden."

In het artikel noemt Warren ook het idee om "banken in de Verenigde Staten te verbieden cash deposito's aan te houden als dekking van stablecoins, wat effectief een einde zou kunnen maken aan de stijgende markt."

Lobby tégen crypto

Warren deed in het verleden al verschillende pogingen om het gesprek aan te gaan met de directeur van de Securities and Exchange Commission, Gary Gensler en ook met met Janet Yellen, de minister van Financiën. Ze stuurde verschillende 'open brieven' om bepaalde onderwerpen aan te kaarten.

Zo schreef ze in juni bijvoorbeeld in de richting van Yellen over "gecoördineerde en samenhangende regelgeving om de groeiende risico's van cryptocurrency's voor het financiële systeem te verminderen".

Ook stelde ze al dat Bitcoin wordt geleid door schimmige supercoders, en noemde ze ook al dat het in haar ogen slecht gaat aflopen met de grootste cryptocurrency omdat het allemaal speculatie(f) is.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Download onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!