Amerikaanse toezichthouders behandelen crypto als fiatgeld in nieuwe regelgeving
Amerikaanse toezichthouders zijn van plan ‘geld’ te herdefiniëren en ook cryptocurrencies te omvatten, waarbij ze dezelfde rapportageregels af willen dwingen als traditioneel fiatgeld om het toezicht en de transparantie te vergroten.
‘Geld’ herdefiniëren
Amerikaanse federale instanties maken zich op om ‘geld’ te herdefiniëren en cryptocurrencies op te nemen onder dezelfde rapportagevereisten als traditionele valuta. Deze verschuiving in de regelgeving heeft tot doel ervoor te zorgen dat financiële instellingen cryptocurrencies op één lijn behandelen met fiatgeld als het gaat om rapporteren van binnenlandse en buitenlandse transacties.
Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft op 16 augustus haar halfjaarlijkse regelgevingsagenda gepubliceerd, waarin belangrijke plannen worden geschetst om het toezicht op digitale activa te verscherpen. Belangrijke instanties zoals de Federeal Reserve en het FinCEN (Financial Crimes Enforcement Network) leiden de inspanningen om de definitie van ‘geld’ in de BSA (Bank Secrecy Act) te herzien.
Het doel
Het doel hiervan is zorgen dat converteerbare virtuele valuta, die fungeren als vervanging voor wettig betaalmiddel, onder dezelfde rapportageregels vallen als traditioneel geld. De nieuwe regelgeving zal ook betrekking hebben op digitale activa met de status van wettig betaalmiddel, zoals CBDCs (digitale valuta van de centrale bank).
Deze stap weerspiegelt een bredere druk van de Amerikaanse regering om de uitdagingen van de opkomst van cryptocurrencies aan te pakken. De definitieve voorgestelde regels worden tegen september 2025 verwacht, wat de urgentie benadrukt van het bijwerken van de financiële regelgeving om gelijke tred te houden met de digitale economie.
Andere overheidsacties
Het besluit om cryptocurrencies onder de definitie van geld te laten vallen, komt te midden van andere belangrijke acties vanuit de overheid. Onlangs zijn ongeveer 10.000 Bitcoins die verband hielden met een oude Silkroad inval verplaatst door de Amerikaanse autoriteiten. Dit onderstreept het belang van het volgen en reguleren van digitale activa.
Tegelijkertijd werkt het ministerie van Justitie zijn richtlijnen bij om misdrijven die met behulp van AI (kunstmatige intelligentie) gepleegd zijn aan te pakken. Op 7 augustus drong het DOJ er bij de USSC (United States Sentencing Commission) op aan om de straffen voor dergelijke misdaden te verscherpen, als weerspiegeling van de groeiende bezorgdheid over de rol van AI in illegale activiteiten.
Juridische veranderingen
Recente juridische veranderingen hebben ook het regelgevingslandschap voor crypto gecompliceerd. In juni 2024 vernietigde het Amerikaanse Hooggerechtshof de Chevron doctrine, die voorheen instanties als de SEC (Securities and Exchange Commission) aanzienlijke speelruimte gaf bij het interpreteren van wetten. Dit besluit zou het gezag van de SEC over crypto regelgeving kunnen verzwakken, waardoor er onzekerheid ontstaat over toekomstig beleid.
Verder zullen nieuwe belastingregels, die in mei 2024 door het Amerikaanse ministerie van Financiën en de IRS (Internal Revenue Service) zijn geïntroduceerd, van exchanges vereisen dat ze vanaf 2026 transacties rapporteren en gedetailleerde gegevens bijhouden. Dit maakt deel uit van een bredere inspanning om de controle over digitale activa te verscherpen.
Belangrijke stap in de goede richting
Maar waarom is dit van belang? Het herdefiniëren van ‘geld’ en cryptocurrencies hierin meenemen, is een manier waarop toezichthouders steeds meer het belang van crypto in het financiële systeem erkennen. Door digitale activa hetzelfde te behandelen als fiatgeld is er meer ruimte voor transparantie.
Dit is een belangrijke stap in de goede richting voor cryptocurrencies, aangezien adoptie hierdoor flink bevorderd in de Verenigde Staten. Daarnaast is het voor het Amerikaanse regelgevingslandschap ook een belangrijke stap, aangezien de cryptomarkt hierdoor veiliger wordt voor investeerders.
Samenvatting
Samenvattend erkennen Amerikaanse toezichthouders steeds meer het belang van cryptocurrencies in het financiële systeem. Door de rapportagevereisten voor digitale activa af te stemmen op die van traditionele valuta, streven ze ernaar de transparantie te vergroten en illegale activiteiten te bestrijden, wat een belangrijke stap voorwaarts is voor de cryptoregulatie.