‘Amerikanen maken zich minder zorgen over mogelijke recessie’

Het aantal zoekopdrachten op Google naar bepaalde woorden is een interessante manier om het sentiment in de samenleving te peilen. Wat daarin momenteel opvalt is dat Amerikanen zich blijkbaar steeds minder zorgen maken over een recessie en zich mogelijk ook instellen op de veelbesproken "zachte landing" die steeds meer analisten als een realistische optie zien.

Zorgen om recessie en stagflatie nemen af

In de bovenstaande grafieken kun je zien dat er een kleine periode zorgen waren over een mogelijke recessie in combinatie met stagflatie. We spreken stagflatie als er sprake is van een hoger dan normale inflatie en tegelijkertijd economische krimp. Die economische krimp zorgt ervoor dat mensen hun banen verliezen en in grote problemen komen vanwege de hoge prijzen.

Daardoor kan een negatieve spiraal ontstaan waardoor steeds meer bedrijven de tent moeten sluiten en de economie compleet in elkaar klapt. Uit de gegevens van Google blijkt echter dat de zorgen over dat donkerzwarte scenario inmiddels zijn afgenomen. Het enige waar de meeste mensen zich nu nog zorgen over maken is de inflatie.

Justin Thomason, die reageerde op het bericht van Macro Alf, zegt dat hij een vergelijkbare tendens ziet. Terwijl het sentiment onder de bedrijven ongeveer op hetzelfde niveau blijft, zie je dat de consument veel eerder de ommezwaai maakt naar een nieuw sentiment. Er is weinig voor nodig om de boel weer helemaal positief te krijgen.

Creditcardschulden omhoog

Een zorgwekkende ontwikkeling binnen de Verenigde Staten is de groei van de creditcardschuld onder particulieren. Vanwege de inflatie moeten steeds meer mensen leunen op hun creditcard om rond te komen. Dit zien we onder andere terug in de zoekopdrachten op Google, waarin steeds meer mensen onderzoek doen naar creditcardschulden.

Overigens zijn het niet alleen de zoekopdrachten die op problemen wijzen voor de gemiddelde consument in de Verenigde Staten. Ook de keiharde cijfers over het spaargedrag en de creditcardschulden liegen er niet om.

De groene lijn (sparen) gaat recht naar beneden, terwijl de rode lijn (creditcardschulden) de andere kant opgaat. Steeds meer mensen komen door de torenhoge inflatie in het nauw en ondervinden daardoor problemen om hun rekeningen te betalen zonder zichzelf in de schulden te werken. Ook dit kan uiteindelijk een recessie veroorzaken.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....