Analist: ‘Bitcoin beleggers accumuleren terwijl prijs zijwaarts gaat’

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Bitcoin is transparant door middel van een blockchain. Welke signalen zien we on-chain?

1. Netto instroom naar beurzen negatief

Een trend die al langer gaande is, en in de vorige on-chain update ook aan bod kwam: beurzen hebben steeds minder bitcoin voorraden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In de onderstaande grafiek, gedeeld in deze analyse, is er aandacht voor de indicator Bitcoin Netflow (30DMA) van CryptoQuant.

De conclusie: sinds 15 juni vloeit er minder bitcoin naar centrale beurzen, terwijl de prijs zijwaarts gaat. Zodra beleggers ervoor kiezen om hun BTC van beurzen af te halen, is dat doorgaans een bullish signaal.

Want bij een gelijkblijvende of toenemende vraag naar BTC, terwijl het aanbod afneemt, is de resultante een stijgende prijs. Dat is overigens niet het geval momenteel, omdat de vraag niet toeneemt door onzeker sentiment in de markt.

Kijken we naar de Fear & Greed Index, dan is er zelfs sprake van 'extreme angst' (score=20 op een schaal van 0 tot 100).

Analist: 'Bitcoin beleggers accumuleren terwijl prijs zijwaarts gaat'
conclusie: neutraal/bullish

2. HODL Waves update

Glassnode doet veel onderzoek naar allerlei kenmerken van UTXO’s die op de bitcoin blockchain staan. UTXO staat voor Unspent Transaction Output, letterlijk vertaald: een nog niet uitgegeven output.

Het is een beetje bitcoin waarvan jij kunt aantonen dat jij de eigenaar ervan bent. UTXO’s zijn voor on-chain bedrijven gemakkelijk af te lezen in de blockchain, vandaar dat ze regelmatig terugkomen in marktindicatoren.

Met de Realised Cap HODL Waves laat Glassnode zien wanneer een bepaald deel van de bitcoin voorraad is verplaatst (UTXO's zijn gespendeerd). Elke golf staat voor een bepaalde periode dat de UTXO is aangemaakt en iemand dus de munt heeft ontvangen.

Zodra de golf van munten die 12 maanden en ouder langer vastgehouden worden is dat een bullish signaal. Want dat betekent dat deze munten niet aan het aanbod in circulatie worden toegevoegd (en dus niet verkocht worden).

In de onderstaande draad gaat Glassnode wat dieper in op de materie. Wat zeggen de grafieken van Glassnode?

Bitcoin van 1 jaar of ouder

We zien dat er tijdens de bearmarkt van 2018-2019 flink is geaccumuleerd. Hodl-gedrag loont zich sinds 2018. Bitcoin van 1 jaar of ouder draagt gemiddeld ook 4,9 keer meer waarde in zich dan in 2017.

Kijkende naar de bitcoin prijs is dat een logisch gevolg, maar deze groep lijkt dus relatief méér te profiteren van de prijsstijgingen sinds eind 2020.

Analist: 'Bitcoin beleggers accumuleren terwijl prijs zijwaarts gaat'
bitcoin die 1 jaar of ouder is

Bitcoin van 3 tot 12 maanden oud

Volgens Glassnode zijn dit munten die ergens gekocht zijn voor een prijs tussen de $9.000 en $60.000, een vrij breed prijsspectrum.

Deze golf neemt in volume toe, wat betekent dat een groot deel van de houders achter deze munten daaraan vasthouden. Toch staat een deel 'onder water', alles wat gekocht is voor een prijs hoger dan de huidige prijs.

De kans dat (een deel van) deze verlieslatende munten alsnog aangeboden worden, is groter als de markt verzuimt om stevig aan te trekken en $40.000 te breken.

Analist: 'Bitcoin beleggers accumuleren terwijl prijs zijwaarts gaat'
bitcoin tussen de 3 en 12 maanden oud

Bitcoin van 3 maanden en jonger

Dit is typisch een golf die piekt zodra munten ouder dan 1 jaar gespendeerd worden (en veranderen in jonge munten vanwege een nieuwe UTXO, nieuw bitcoin adres), maar er lijkt eerder sprake van accumulatie (vasthouden en bijkopen).

Men houdt namelijk vast aan de munten die men heeft en er is géén sprake van een piek in de vraag naar nieuwe bitcoin.

Analist: 'Bitcoin beleggers accumuleren terwijl prijs zijwaarts gaat'
bitcoin van 3 maanden of jonger

Conclusie:

  • uit de golf van oudere munten spreekt veel vertrouwen: ze houden vast ondanks de prijsdip sinds medio mei
  • de golf van munten tussen de 3 en 12 maanden oud laat een tweeledig beeld zien (zowel verkoop als vasthouden)
  • de golf van jonge munten neemt juist af, dat is een signaal van een vroege fase van accumulatie of hodl-gedrag 

Wat is bullish?

  • Het aandeel van munten met een leeftijd tussen de 3 en 6 maanden neemt af, terwijl het aandeel munten met een leeftijd tussen de 6 en 12 maanden toeneemt. Een signaal dat die munten 'aan het rijpen' zijn. 
  • De golf van munten van 1 jaar of ouder neemt in volume toe. Een signaal van sterk hodl-gedrag. 

Wat is bearish?

  • Er zijn op de golven genoeg signalen van spendeer - en distributiegedrag. Dus de markt bestaat zeker niet uit alleen lange termijn hodlers, maar ook op korte termijn speculanten die munten die onder water staan met verlies verkopen. 

3. Realized Price Distribution 

On-chain analist William Clemente III ziet dat het huidige prijsniveau ($34.300) evenveel on-chain volume realiseert als het $10.300 prijsniveau.

Clemente baseert zich hierbij op de indicator UTXO Realized Price Distribution (URPD) ontworpen door Glassnode. Deze geeft inzicht wat voor percentage aan bitcoin transacties tegen welk prijsniveau zijn verstuurd.

Zo ontstaat in één oogopslag een overzicht van prijsniveaus tegen welke niveaus beleggers uitstappen.

conclusie: bullish

Conclusie van deze analist: momenteel is er sprake van accumulatiegedrag onder een groot deel van de markt, iets wat hij vorige week ook al onder de aandacht bracht.

conclusie: bullish

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...