Analist: Bitcoin koers heeft zijn absolute top in deze cyclus nog lang niet bereikt

Met de dagelijkse bitcoin on-chain update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Welke signalen zien we on-chain?

Disclaimer: dit is géén financieel advies.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

1. Hodlers

De Britse on-chainanalist Philip Swift, aangesloten bij het trader - en analysecollectief Look into Bitcoin, waar ook technisch analist filbfilb onderdeel van is, komt met een metric over hodlers.

Volgens de definitie van Glassnode zijn hodlers mensen die hun bitcoin 155 dagen of langer vasthouden.

Deze hodler-groep is ook weer behoorlijk gesegmenteerd, sommigen houden hun munten al meer dan 5 jaar vast bijvoorbeeld.

De metric 1Y+ HODL Wave is ontworpen door Unchained Capital, een bekende custodian op de markt.

Het is het percentage van alle bitcoins in omloop die minstens één jaar hun wallet niet hebben verlaten.

Dat percentage staat nu op 56%. Om een idee te krijgen: tijdens de bearmarkt in de maanden van maart tot en met mei 2018 stond dit percentage op 41%.

In maart 2014 zelfs op 36%, wat betekent dat mensen veel meer geneigd waren om hun bitcoin uit te geven.

Swift schat in: zolang dit percentage niet onder 47% komt, is de top van de huidige bullcyclus niet bereikt.

Want langdurige hodlers zorgen voor een belangrijke prijsvloer.

2. Market Value Realised Value (MVRV)

Dezelfde Philip Swift ziet momenteel nog géén euforie in de huidige bullcyclus en staaft dat gegeven met de MVRV indicator.

De Market Value Realised Value (MVRV) is de verhouding tussen de totale waarde van de bitcoin markt en de gerealiseerde waarde.

De gerealiseerde waarde is het totaal van de laatst bekende waarde waarvoor elk beetje bitcoin over de blockchain verschoven is.

Dus heb je ooit voor 25 euro een beetje bitcoin gekocht en er niets mee gedaan, dan is de gerealiseerde waarde 25 euro ongeacht wat de markt deed.

Uit die rekensom rolt een zogenaamde Z-score. Hoe lager deze score, hoe aantrekkelijker het is om bitcoin (bij) te kopen. Hoe hoger de score, hoe dichter we de top naderen.

Swift schat in dat we de euforie in deze cyclus nog niet hebben bereikt. Dat is pas van toepassing zodra de MVRV metric in de rode zone piekt.

Echter, de kans dat de piek nog in 2021 plaatsvindt, neemt logischerwijs met de dag af.

3. Moeilijkheidsgraad

Op fundamenteel niveau blijft het bitcoin protocol waarde toevoegen. Zo is de zogenaamde moeilijkheidsgraad van het netwerk fors hersteld sinds de dip van mei dit jaar.

Dat is gezond signaal dat miningbedrijven afgeven aan de markt, het loont om te investeren in nieuwe computerkracht om het netwerk te beveiligen.

Die ‘wapenwedloop’ leidt ertoe dat zowel de computerkracht als de moeilijkheidsgraad zijn gestegen sinds de gedwongen miner out flux uit China.

Bovendien, hoe hoger de hashrate, hoe kostbaarder het is om het netwerk voor kwaadwillenden aan te vallen.

bron: Glassnode

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...