Anti-bitcoiner sprak met Europese Commissie over elektriciteitsgebruik

Als het aan (een deel van) de Europese Unie ligt, moet bitcoin minder elektriciteit gebruiken. Vanuit deze invalshoek denkt men in de Europese Commissie na over het vraagstuk of er een einde moet komen aan bitcoin mining in ons werelddeel.

Uit documenten die netzpolitik.org heeft doorgenomen, blijkt dat de Europese Commissie gesprekken heeft gehad met een supervisor die ‘oplossingen’ aandraagt. Hij vindt dat bitcoin zou moeten afstappen van het Proof-of-Work mechanisme.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Uit de documenten komt onder andere naar voren dat met name Scandinavische landen zich afvragen of er niet wat gedaan kan worden aan bitcoin miners op Europees niveau.

Allereerst:

het document is eind vorig jaar opgesteld en twee maanden geleden openbaar gezet. De stemronde over MiCA is inmiddels al geweest, dus het is enigszins gedateerd. Toch geeft het een leuk kijkje in de Europese gesprekskeuken.

Gesprek met anti-bitcoiner

Bitcoin mining is een proces waarbij computers meedoen aan een soort loterij in de hoop om een prijs te kunnen winnen. De rekenkracht is daarbij het aantal lootjes, en de te winnen hoofdprijs is de blocksubsidie en de som van de transactiekosten.

Logischerwijs willen de miners zo veel mogelijk loten verzamelen. Hoe krijg je die? Door meer ASIC’s aan te sluiten – speciale apparatuur die gemaakt zijn voor bitcoin mining. Deze rigs gebruiken echter veel elektriciteit.

Het fenomeen bitcoin mining is namelijk erg competitief. En meer computerkracht betekent in de regel meer omzet. Om die hardware draaiende te houden is er energie nodig.

Milieuactivisten en enkele onderzoekers vinden dat dit moet veranderen. Enkele parlementariërs zijn het hier mee eens. De Commissie is hierover in gesprek gegaan met een anti-PoW-vertegenwoordiger.

“Als Ethereum naar Proof-of-Stake (PoS) kan veranderen, zouden we hetzelfde voor bitcoin kunnen voorstellen.”

“We moeten duurzame coins beschermen en zien de noodzaak niet om de bitcoin community te beschermen.”

Anti-bitcoiner sprak met Europese Commissie over elektriciteitsgebruik

De titel van het document is: “Meeting with Sweden’s financial supervisor and environmental agency.” Er staat nadrukkelijk bij dat het de mening is van de ‘supervisor’ en niet van de Zweedse overheid.

Waarschijnlijk gaat het om Erik Thedéen, die naast toezichthouder in Europa ook directeur van de Financial Services Authority (FSA) van Zweden is. Hij liet zich eerder al negatief uit over bitcoin mining.

De betrokkenheid van Thedéen is ook te lezen in een publiek in te lezen mailgesprek. Ook (het secretariaat van) Nederlander Gerard de Graaf is betrokken bij de gesprekken. Onder andere de maatregelen in Kazachstan en Kosovo tegen bitcoin mining komen ter sprake.

Overigens: de energiekwestie rondom bitcoin mining berust op veel misverstanden. Lees ook vooral onze longread, waarin we uitleggen waarom mining juist goed kan zijn voor het milieu.

Bitcoin veranderen?

Het mooie aan bitcoin is dat de Europese Commissie hun gewenste verzoek om bitcoin aan te passen gewoon kan indienen door een pull request op GitHub achter te laten. De broncode staat openbaar en is door iedereen in te zien (en aan te passen).

Maar wat nóg mooier aan bitcoin is, is dat er niet één persoon of entiteit is deze verandering er doorheen kan voeren. De kracht en macht over de regels van het netwerk ligt bij tienduizenden nodes die elk hun eigen set van spelregels kiezen.

Het is zeer onwaarschijnlijk dat de ‘upgrade’ die de supervisor voor ogen heeft, ook daadwerkelijk overgenomen wordt door duizenden bitcoiners, ook áls de update in Ethereum überhaupt succesvol zal verlopen.

Als niemand overstapt op de node-versie met de mogelijke Proof-of-Stake-variant, dan zal er geen netwerk-effect zijn en zal de verandering geen impact maken. In de MiCA-wetgeving stond ook een amendement over een verbod op bitcoin mining. Deze bepaling is echter geschrapt alvorens de stemming plaatsvond.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsEuropamining

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...