Hoge ambtenaar van Europese waakhond wil verbod op bitcoin mining

Hoge ambtenaar van Europese waakhond wil verbod op bitcoin mining

De vice-voorzitter van de European Securities and Markets Authority (ESMA) roept op tot een verbod op bitcoin mining. Hij is bezorgd over de elektriciteit die ermee wordt verspild.

Verbod op mining

Het gaat om Erik Thedéen en naast toezichthouder in Europa is hij ook directeur van de Financial Services Authority (FSA) van Zweden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In de Financial Times mag hij zijn verhaal kwijt over cryptovaluta. Volgens de Zweed moeten we overwegen om Proof-of-Work (PoW) mining te verbieden, om vervolgens voor Proof-of-Stake (PoS) te kiezen.

  • Bij PoW wordt er consensus behaald in een netwerk door werk te leveren: miners leggen rekenkracht in. Hoe meer rekenkracht, hoe meer loten uit de loterij je als het ware hebt.
  • Bij PoS bereikt een netwerk consensus op basis van de hoeveelheid tokens die je hebt. Hoe rijker, hoe meer zeggenschap.

Thedéen is sinds december de vicevoorzitter bij ESMA. In Zweden heeft hij al een poging gedaan om bitcoin mining te verbieden. Hij noemde het eerder al een "nationaal probleem" en haalde er de klimaatdoelen van het akkoord uit Parijs bij.

Nu probeert hij ook op Europees niveau dit "probleem" aan te kaarten. Volgens hem is een verbod de beste oplossing.

“De oplossing is om Proof-of-Work te verbieden. Proof-of-Stake heeft een aanzienlijk lager energieprofiel. We moeten een discussie voeren over het verschuiven van de industrie naar een efficiëntere technologie.”

Wat ook opmerkelijk is, is dat hij bezorgd is over "het toenemende aandeel van renewables die toegewijd is aan crypto mining."

Tegengas van Vattenfal

Er is enorm veel te schrijven over de uitlatingen van Thedéen. Eerder hebben we in een uitgebreid artikel de dynamiek van de miningmarkt al uitgelegd. Want de stelling dat bitcoin mining veel energie gebruikt en dus (!) slecht is voor het klimaat, is een foutieve.

Naast dat Proof-of-Stake zich niet heeft bewezen en theoretisch gezien mank gaat, laat Proof-of-Work zien dat het juist groene energie en renewables stimuleert.

De Nederlandsche Bank kwam vorige week ook met een onderzoek. "De CO2-uitstoot van één bitcoin transactie zou gelijk staan aan dat van een huishouden van drie weken." De nuances op dit onderzoek zijn in onderstaand artikel terug te vinden.

Opmerkelijk genoeg kreeg Thedéen in eigen land tegengas van Vattenfal. Henrik Juhlin, hoofd Physical Power Management bij Vattenfall praatte op nationale televisie door over dit thema.

Hij legde uit hoe mining juist een uitstekende buffer is in de energieproductie. Het is zeer nuttig als controleerbare manier om de belasting op het netwerk te managen.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin mining energie

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties