Bitcoin mining verbod in Europa van tafel geveegd

De Europese Unie stemde vandaag over een ingrijpende set van regels over het proof-of-work consensusmechanisme. Om precies te zijn lag de stem bij het ECON commité.

32 Europarlementariërs stemde tegen, 24 stemde voor. Dit betekent dat dit voorstel er niet door komt. Dat meldt Patrick Hansen, hij deelt zijn bevindingen over de ontwikkelingen regelmatig op Twitter.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het mogelijke verbod was een onderdeel van een groter raamwerk aan regels, bekend als het Markets in Crypto-Assets (MiCA)-raamwerk. In de praktijk betekent het simpelweg meer regels voor de bitcoinmarkt in Europa.

Tegenstanders van bitcoin vinden dat er teveel energie wordt gebruikt door het protocol. Of beter gezegd: de miners gebruiken de verkeerde energie.

Mogelijke wegen naar een verbod

Een verbod ligt volgens Hansen nog altijd op de loer. De politici die voor een verbod stemde kunnen bijvoorbeeld de regelgeving voor proof-of-work verwerken in een ander voorstel: de EU taxonomy for sustainable activities. Het ligt dan voor de hand dat er bijvoorbeeld gekeken wordt naar de mining industrie en hun energieverbruik.

Binnen de grenzen van Europa zouden bijvoorbeeld bepaalde eisen voor de energiemix van miners kunnen worden opgesteld. In de praktijk betekent dat simpelweg hogere kosten voor bedrijven die niet voldoen aan de dan geldende (groene) richtlijnen.

Het ligt voor de hand dat bitcoin miners die bijvoorbeeld hun energie kopen bij kolencentrales last gaan krijgen van dit soort regels. Tegelijkertijd ontspringen bedrijven die als groen worden bestempeld mogelijk de dans.

MiCA

MiCA als geheel gaat overigens wel door, maar dan zonder het gedeelte over mining. Het komt nu in een nieuw proces terecht waar de Europese Commissie, de Raad van de Europese Unie en het Europees parlement allen hun zegje kunnen doen. Dat kan volgens Hansen enkele maanden in beslag nemen.

Nog een terug naar een mogelijk verbod. Er is voor de voorstanders van een proof-of-work-verbod nog een mogelijkheid om dit voor elkaar te krijgen. Men kan met een veto de stemming naar het Europees Parlement brengen. Het is echter niet te zeggen hoe dit zou uitpakken.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsEuropamining

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...