Weer heeft een mini-miner geluk: $182.000 aan bitcoin binnengehengeld

Je kunt in je eentje bitcoin minen als je wilt. Je kunt dit ook via een mining pool doen, om zo de risico's te spreiden met andere deelnemers. Als je dit níet doet, maar er voor kiest om het in je uppie te doen, dan kun je zomaar de jackpot winnen.

Groot geluk

Het overkwam een anonieme bitcoin miner. Hij had slechts 17 TH/s in te brengen in het geweld van in totaal 370 EH/s. Omgerekend is dat 370.000.000 TH/s.

Elke seconde wordt er dus bijna 20 miljoen keer meer rekenkracht ingelegd door het hele netwerk - vergeleken met de rekenkracht van deze mini-miner. De kans dat je met deze 17 TH/s een block aan de blockchain mag toevoegen doordat je de juiste nonce en hash vindt, is erg klein.

Toch lukte het een anonieme miner. Hij verdiende zo'n 7 BTC, wat neer komt op grofweg $182.000. Con Kolivas, de admin van solopool Ckpool, deelt het nieuws op Twitter.

Hij vertelt dat de hashrate van 17 TH/s neer komt op de rekenkracht van een oude S9 Antminer. Deze kun je tegenwoordig voor een paar honderd euro op de tweedehands markt kopen.

Kleine kans

De kans is enorm klein dat iemand met één S9-miner (in z'n eentje) een block maakt. Volgens Kolavis zou het volgens eens in de 450 jaar kunnen plaatsvinden (afgaand op de difficulty, totale rekenkracht en individuele hashrate).

Je kunt het block terugvinden in block explorers. Hierin zie je dat de gelukkige winnaar 6,25 BTC verdiende aan de subsidie en 0,75 BTC binnenharkte aan transactiekosten.

Het gebeurt wel vaker, maar toch is het een zeldzaam fenomeen. Een half jaar geleden gebeurde het vier keer in korte tijd. Het riep twijfels op of mensen een 'shortcut' hadden gevonden in het algoritme. Dit was natuurlijk onzin: bitcoin mining werkt zoals het moet!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsminer