Argentinië werkt aan cryptowetgeving: voorzichtig optimisme

446 totale weergaven
|

Argentinië is bezig met nieuwe cryptoregelgeving die beperkingen opstelt aan de werkzaamheden van cryptobedrijven, waar de cryptomarkt voorzichtig optimistisch op reageert. 

Nieuwe regelgeving in Argentinië

Argentinië is bezig met innovatie op het gebied van regelgeving, waarbij ze een raamwerk aan het opstellen zijn om gebruikers van crypto te beschermen. De Argentijnse toezichthouder, CNV, heeft onlangs een openbare raadpleging aangekondigd over een onderwerp om de activiteiten van Virtual Assets Service Providers (VASP’s) in het land te reguleren. 

Hierbij komen nieuwe compliance eisen kijken, die aan de VASP’s worden opgelegd. Dit heeft voorzichtig optimisme veroorzaakt op de cryptomarkt, aangezien deze regelgeving een precedent kan scheppen voor verdere regelgeving in Zuid-Amerika. 

Het huidige voorstel

Het huidige voorstel dat er ligt, General Resolution 1,025 zal, indien goedgekeurd in de huidige staat, cryptobedrijven dwingen overeenkomsten met derde partijen en klanten openbaar te maken. De regelgeving streeft ook naar het voorkomen van witwassing en financiering van terrorisme door beleid en veiligheidsnormen vast te stellen. 

Dit raamwerk is een vervolg op het VASP register dat eerder dit jaar werd gelanceerd door Argentinië. 

De voorzitter van de CNV, Roberto Silva, liet weten dat de regelgeving tot doel had ‘te reguleren volgens de principes van de wet, maar zonder de innovatie in de sector tegen te houden’. Ook riep hij crypto-exchanges op om actief deel te nemen aan het perfectioneren van dit onderwerp. 

Classificatie van cryptobedrijven

Eén van de meest controversiële onderdelen van de nieuwe regelgeving is de nieuwe classificatie van cryptobedrijven, waarbij een minimum aan geregistreerd kapitaal wordt vastgelegd om deze in het land te laten opereren. Het minimale kapitaalbedrag voor instellingen die de overdracht, bewaring en beheer van digitale activa verzorgen, zal bijna $173.000 bedragen. 

Crypto-industrie reageert

Leden van de crypto-industrie zijn voorzichtig met dit nieuwe onderwerp, waarbij ze stellen dat, hoewel regelgeving noodzakelijk is, deze moet worden opgesteld om bedrijven in de crypto-industrie te laten groeien. Zo liet Carlos Peralta, Head Public Affairs van Bitso Argentina, weten:

“Bij Bitso hechten we er grote waarde aan dat de herziening van de vereisten voor registratie in het VASP register gebeurt via openbare raadpleging, wat zal bijdragen aan de financiële inclusie en de opbouw van een snellere en efficiëntere financiële infrastructuur.”

De positieve kant van regelgeving

Ondanks dat enkele bedrijven binnen de Argentijnse crypto-industrie het niet helemaal eens zijn met de regelgeving, is het wel een belangrijke vooruitgang voor het land en voor heel Zuid-Amerika. Regelgeving vormt altijd een belangrijke basis, waaruit cryptobedrijven weten wat hun rechten en plichten zijn. 

Als ze dit niet weten, krijg je te maken met regulering door middel van handhaving, een concept dat we nu in de Verenigde Staten zien met de SEC die tegen alle bedrijven rechtszaken aanspant. 

Voor de gehele crypto-industrie in Zuid-Amerika vormt de regelgeving een belangrijk precedent. Dit kan andere landen er eerder toe zetten om ook dergelijke regelgeving op te pakken. Hierdoor is er voorzichtig optimisme op de cryptomarkt te merken, aangezien dit het begin tekent van cryptoregelgeving in Zuid-Amerika. 

Lees meer over:
ArgentiniëCNV

Door: Marijn van Leeuwen

Marijn van Leeuwen is een fanatieke tekstschrijver met een sterke focus op de cryptowereld. Hij brengt jarenlange ervaring in het schrijven over cryptocurrency naar bitcoinmagazine.nl. Zijn diepgaande kennis van SEO en marketing, gecombineerd met zijn passie voor crypto, maakt hem de perfecte aanwin...