Arthur Hayes: ‘Meerdere grote spelers hebben geen bitcoin meer om te verkopen’

Heeft de prijs van bitcoin de bodem bereikt? Arthur Hayes denkt dat er og maar weinig menen zijn die hun BTC gaan verkopen.

De voormalig CEO en oprichter van BitMEX acht de kans aanwezig dat bitcoin reeds een bodem heeft neergezet tijdens deze bearmarkt. Volgens de miljardair zijn er tenminste drie grote spelers die momenteel geen bitcoin meer hebben om te verkopen.

Bearmarkt voorbij?

Volgens de analyse van Hayes komen de gecentraliseerde handelshuizen, bitcoin miners en speculanten langzaam maar zeker zonder bitcoin te zitten. De kans is volgens Hayes groot dat de gecentraliseerde handelshuizen als hedgefondsen hun bitcoin tijdens de ineenstortingen van Terra, Three Arrows Capital en FTX al verkochten.

“Wat zagen we toen Alameda Research en 3AC in de problemen raakten? Grote transacties van de meest liquide cryptomunten – bitcoin (WBTC in DeFi) en Ether (WETH in DeFi) – naar gecentraliseerde en decentrale beurzen die daar werden verkocht. Dit gebeurde tijdens de grote klap naar beneden…”, aldus Hayes.

Het is natuurlijk lastig voor Hayes om precies aan te tonen hoeveel bitcoin deze instituties verkochten op de weg naar beneden, maar het lijkt er volgens hem sterk op dat ze hun best deden om alles zo snel mogelijk te liquideren.

Ook bitcoin miners verkopen volgens Hayes al sinds de eerste liquiditeitsproblemen in juni 2022. Destijds viel bitcoin voor het eerst dit jaar onder de grens van 20.000 dollar, waar we nu nog steeds rondhangen.

Niet 100 procent zeker

Overigens is Hayes niet 100 procent zeker dat de huidige bodem van 15.900 dollar ook de uiteindelijke bodem blijkt te zijn. Bitcoin is echter met overtuiging van de koersniveau afgesprongen. Verder schrijft Hayes dat alles cyclish is: “Wat naar beneden gaat, gaat ook weer omhoog.”

Dat laatste moeten we natuurlijk nog maar afwachten. Niet alles wat door het putje gaat komt weer omhoog. Maar dat risico maakt bitcoin al jaren een investering waar veel op te verdienen is. Bitcoin herbergt een iets groter risico dan de gemiddelde investering, maar een groter risico betekent in potentie ook een groter rendement.

Volgens Hayes zijn de meeste hefboomposities inmiddels geliquideerd en verdwenen, waardoor ook de speculanten wat minder impact hebben op de koers. Dat zou betekenen dat de spotmarkt nu weer de leiding neemt en daar komt het bitcoin HODL-leger natuurlijk bovendrijven. Het beloven zodoende een paar interessante maanden te worden voor bitcoin.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....