Arthur Hayes voorspelt koersexplosie bitcoin als gevolg van bankencrisis

BitMEX mede-oprichter en handelsveteraan Arthur Hayes voorspelt dat bitcoin wederom zal opleven als gevolg van de nieuwe problemen voor de Amerikaanse bankensector. Hayes vertelt aan zijn ruim 375.000 volgers op Twitter dat hij gelooft dat de onzekerheid rondom First Republic Bank waarschijnlijk betekent dat de Federal Reserve meer liquiditeit in de markt moet pompen, wat goed is voor bitcoin.

2 biljoen dollar aan liquiditeit

Het nieuwe Bank Term Funding Program (BTFP) maakt het in theorie mogelijk voor de volledige Amerikaanse bankensector om tot wel 2 biljoen dollar aan leningen te krijgen van de Federal Reserve. Met BTFP hoopt de Federal Reserve de bankensector van voldoende liquiditeit te voorzien om verdere problemen te voorkomen.

"Het probleem met First Republic is dat hun balans weinig staatsobligaties en juist veel andere ellende herbergt, zoals leningen inzake commercieel vastgoed, die niet kwalificeren voor het BTFP. Als er dit weekend geen andere 'muppet-bank' is die First Republic overneemt, dan moet de Federal Reserve het BTFP-programma waarschijnlijk uitbreiden", aldus Arthur Hayes.

Met een uitbreiding doelt Hayes op de mogelijkheid om ook andere leningen onder te brengen in BTFP, waarmee banken vervolgens liquiditeit krijgen van de Federal Reserve. Die leningen brengen ze als het ware in als onderpand.

Goed voor bitcoin

Volgens Arthur Hayes is dat goed voor bitcoin, omdat dit in principe betekent dat de geldprinters weer op volle toeren worden aangezet om de economie te ondersteunen. Wat dat betreft lijkt het er dus op dat bitcoiners moeten hopen dat er dit weekend geen plan komt voor het redden van First Republic en dat de Federal Reserve moet ingrijpen.

Mocht dat gebeuren, dan is de kans dus aanwezig dat bitcoin "een volgende slag omhoog" zal maken volgens Arthur Hayes. Voor nu kunnen we echter niets anders doen dan wachten, want dit is een situatie waar in principe helemaal niemand (behalve de hoge heren en dames van de Federal Reserve) invloed op heeft.

Op het moment van schrijven tikt de bitcoin koers binnen op 29.267 dollar en staat er voor de afgelopen zeven dagen een plus van 5,75 procent op de borden. Daarmee heeft bitcoin een market cap van 566 miljard dollar.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....