Atlanta Fed verwacht daling Amerikaans BBP van 2,1 procent, recessie op komst?

Atlanta Fed verwacht daling Amerikaans BBP van 2,1 procent, recessie op komst?

De Federal Reserve van Atlanta verwacht op basis van hun berekeningen een daling van het Amerikaanse bruto binnenlands product (BBP) van 2,1 procent voor het tweede kwartaal van 2022. Dat zou betekenen dat de Amerikaanse economie richting een recessie afstevent, een woord dat steeds meer analisten de laatste tijd in de mond nemen.

Atlanta Fed verwacht daling Amerikaans BBP van 2,1 procent, recessie op komst?

Officieel nog geen sprake van recessie

Officieel is er sprake van een recessie als een economie twee achtereenvolgende kwartalen een negatieve groei van het BBP noteert. Mocht de verwachting van de Atlanta Fed uitkomen, dan hebben we hierna dus nog één kwartaal van negatieve BBP groei "nodig" om van een recessie te kunnen spreken.

De groei van het BBP is een belangrijke indicator van de economische activiteit in een land en ook één van de vier variabelen die de Federal Reserve gebruikt om hun monetair-beleid te bepalen in de Federal Open Market Committee (FOMC) vergaderingen.

Daar moet bij gezegd worden dat de GDPNow verwachtingen of voorspellingen van de Atlanta Fed geen officiële cijfers zijn, maar vaak wijkt de voorspelling weinig tot niet af van de daadwerkelijke cijfers. Veel analisten gebruiken de GPDNow dan ook om hun voorspellingen over de economie vorm te geven.

Wat betekent dit voor bitcoin?

Op het moment van schrijven betekent dit nog niets voor bitcoin, behalve dat de Amerikaanse economie het tweede kwartaal van 2022 waarschijnlijk heeft afgesloten met een krimp van 2,1 procent. Dat is een teken voor de Federal Reserve dat de economie wankelt en niet veel meer kan hebben.

Als de voorspelling van de Atlanta Fed uitkomt en de Amerikaanse economie daadwerkelijk begint te krimpen, dan betekent dit dat de Federal Reserve weinig tot geen ruimte meer heeft om de rente te verhogen en hun monetair beleid verder te verkrappen.

Langzaam komen we op het punt dat de Federal Reserve moet kiezen tussen het verder verzwakken van de kwakkelende economie en het temmen van de inflatie. Kiezen ze voor het temmen van de inflatie, dan gaat de werkloosheid waarschijnlijk omhoog en komen veel Amerikaanse bedrijven in de problemen.

Op de lange termijn is het onwaarschijnlijk dat ze voor deze strategie kiezen, waardoor de komende FOMC-vergadering weleens heel interessant kan worden. Als de Federal Reserve tijdens die vergadering een signaal afgeeft dat ze wellicht klaar zijn met het verhogen van de rente, dan kan de markt daardoor een flinke boost krijgen.

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties